Google взе мерки, ако изкуствен интелект заплаши човечеството

5

За никога вече не е тайна, че от години ИТ специалистите на Гугъл усилено работят върху създаването на изкуствен интелект. Почти не е останал и човек на Земята, който да не е гледал поне един филм, в който някой самостоятелно мислещ компютър решава, че е най-добре за всички да изтреби човечеството.

Сега става ясно, че и компютърните специалисти на Гугъл са гледали поне един или два такива филма. Компанията съобщи, че експертите в ИТ отдела й работят по създаването на средства, с които да се спре изкуственият интелект, ако застраши хората в бъдеще. Това даде храна, разбира се, на любителите на конспирациите да смятат, че изкуственият интелект вече не е само фикция, а реалност, която скоро ще бъде огласена.

Според изследвания и анализи на Гугъл, ако изкуственият интелект стане враждебен, атаката му ще бъде внезапна и унищожителна. Точно и затова експертите са подготвили единствения възможен вариант за противодействие, а именно – изключване.

Според компютърните инженери Лорент Орсоу и Стюард Армстронг, които са служители в Гугъл и преподаватели в Оксфордския университет, враждебният изкуствен интелект ще атакува първо жизненоважни за човешката цивилизация програми. Така според тях първо ще отпаднат комуникацията и летателните програми. Това естествено ще доведе до невиждан хаос и невъзможност да се реагира адекватно към ситуацията.

За да противодействат на тази заплаха, двамата експерти са разработили няколко програми, играещи ролята на сигнализиращи ключа. Тяхната роля е да засичат дейност, целяща да унищожи гореспоменатите важни програми.

Веднъж задействани, програмите ще включат тези сигнални ключове, които ще активират наречения от нас Голям червен бутон, който едновременно ще изключи и унищожи изкуствения интелект, обясняват Орсоу и Армстронг.

На двамата учени предстои сега да тестват ефективността на механизмите за спирането на изкуствения интелект. Ако те дадат добър резултат, ще бъдат внедрени в повечето софтуеърни програми по света, с което учените смятат, че човечеството ще бъде предпазено от бъдеща заплаха.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.