IQ-то на човечеството се срива надолу

iqУчените са фиксирали неотклонно снижение на показателите на IQ. Защо светът деградира интелектуално?

Футуристите навремето предричаха, че хората ще поумняват и ще нарастват обема на своя мозък. В резултат нашите потомци ще станат мъдри и големоглави.

Възможно е някога и такова нещо да се случи. Но засега учените наблюдават противоположната тенденция, а именно – глобално затъпяване. То се изразява в спадане на IQ показателите в глобален мащаб от година на година.

Резултатите от тестовете може да се открият в архивите и да се сравнят миналите години със сегашните. Както например направил Ричард Лин, психолог от университета на Ълстър. На негово разположение били показателите на американци, европейци и австралийци.


Лин определил усреднени стойности – еднакви световни нива на интелекта по години. И открил, че към 2014 година IQ е спаднал почти с 3 пункта от нивото от 1950 година. И ако оглупяването продължи със сегашните темпове, то към 2110 година човешкото IQ ще се спусне под 84 пункта. А това ще означава, че то ще стане умствено посредствено.

Колегата на Лин – Майкъл Уудли от Свободния университет на Брюксел, наскоро подхванал данните за скоростта на реакциите. Оказва се, че и тя се снижава.

Преди стотина години хората в експерименти натискали бутонче, виждайки на екрана светлинен сигнал, средно след 194 милисекунди. Сега задръжката е 275 милисекунди. А забавената реакция свидетелства за понижаване на скоростта на предаването на нервните импулси.

Мъдреците отдавна са измрели

Естествено, учените се опитват да разберат причините за феномена. И смятат, че там, където хората оглупяват, нещо не е наред с образованието, но има и други идеи.

Например професор Ян де Ниениус от Амстердамския университет смята, че интелектуалното ниво на човека е ограничено от някакъв генетичен предел и че човечеството вече го е достигнало. А сега деградира, което се случва главно защото умните се размножават не толкова активно, колкото глупавите.

Професорът намерил и виновни. Това са жените, получили добро образование – те раждат по-малко от своите не толкова интелектуално развити посестрими. Ето защо „мъдрите“ гени постепенно си отиват.

В Станфордския университет виждат причината за снижаването на интелекта в това, че е престанал да работи Дарвиновият закон за естествения отбор и хората не е нужно да се борят за оцеляване така, както са го правели в дълбока древност.

Научно-техническият прогрес е избавил голяма част от човечеството от необходимостта силно да напряга мозъка си, за да си осигури препитание и дрехи, да намери къде да се скрие от зверовете и враговете. Подобни мисли, които са развивали мозъка на нашите предци, сега са ни напуснали.

„Гените, отговарящи за развитието на интелекта, са започнали да се развиват бързо благодарение на мутациите, провокирани от тежките условия“, смята Джералд Кебтри, един от авторите на изследването.

След това – „във връзка с развитието на селското стопанство и урбанизацията животът е станал много по-лек“ – интелектуалната мощ на човека е започнала да спада. И сегашните мутации не само отслабват.

„Достигнали сме пика преди няколко хиляди години и оттогава се пързаляме надолу по склона“, убеден е Кебтри.

Morkadis

Най-оригиналната хипотеза имат немските изследователи от университета на Ерланген. Те смятат, че хората са започнали по-често да почиват, в което е и причината за снижаването на интелекта.

Само две седмици, прекарани край морето в мързеливо блаженство, са способни да снижат IQ с 20 пункта поради частичната атрофия на клетките на фронталните лобове на мозъка. Ситуацията се задълбочава от многобройните празници, които тружениците превръщат в допълнителен отпуск.

Загубите на интелект с времето, разбира се, се възстановяват. Но не в пълна степен за всички.

Тестовете за интелект е измислил британският психолог Ханс Юрген Айзенк. В тях трябва да се решават логически задачи, като умело се манипулира с букви, и да се разгадаят абстрактни шаради за определено време. За правилни отговори се присъждат точки, които се събират и дават коефициента на интелекта – IQ.

Хората с посредствен интелект събират под 80 точки, със среден – от 90 до 115. IQ от 120 точки се смята за високо. Но доколко вярно е подобно деление на хората на глупаци и гении?

В експеримент, проведен от учените от университета на Западно Онтарио в Канада и Музея за естествени науки в Лондон, доброволци преминавали тестове, докато се намирали в томограф. Учените следели мозъчната им активност и видели, че по време на решаването на различни задачи се активират различни мозъчни области.

„Човешкият интелект не се явява единна същност, а се формира от множество компоненти“, прави извод ръководителят на изследването проф. Адриан Оуен. Той – интелектът – е сбор от независими и различни типове мислителни способности.

Човек може да бъде силен в една от тези области, но да е слаб в останалите. Затова опитите да се измери нивото на интелекта като единен показател са дълбока заблуда.

Вероятно и с изводите, че глупостта все повече завладява света, си струва да поспорим?

инфо: megavselena.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.