Най-странните данъци (част 1)

данъци 1Поговорката „В живота няма нищо неизбежно, освен смъртта и данъците“, съвсем не е случайна.

Когато са се формирали първите държави, съвсем естествено са възникнали и първите данъци. В началото те са се налагали върху животновъдството, нивите, земеделието. С развитието на държавите, обаче нарастнали и нуждите им, поради което се множали и данъците. Някои от тях са откровено абсурдни. Нека видим кои са държавите с най-странните данъци.

Данък „гипс“, Австрия

1Австрийски Алпи са любима дестинация на много от любителите на зимните спортове. Всяка година държавата се посещава от хиляди сноубордисти и скиори. За да практикувате любимият си спорт по австрийските писти, сте длъжни да заплатите всички медицински застраховки. В един момент обаче се оказало, че те съвсем не са достатъчни, за да покрият лечението на всички травми, които се случват всекидневно, а те не са малко. За година около 150 000 почитатели на зимните спортове се оказват в болниците с кунтузии. Австрийското правителство решава да въведе данък върху гипса, който се плаща отделно от задължителната медицинска застраховка.

Данък „мир“, Гвинея

Повечето държави в Западна Африка живеят под прага на бедността, но въпреки това жителите им са принудени да плащат абсурдни данъци. Пример за такава държава е Република Гвинея. Въпреки, че там днес няма война, гражданите са принудени да заплащат данък върху мира. Данъкът е на стойност 17 евро на година, което е доста скъпо за техният стандарт. Подобен на този данък е имало в Англия през 11 век. Тогава рицарите били принуждавани да палащат данък за годините в които империята не е водила войни. Този данък просъществувал 300 години, като по-късно били измислени други начини за пълнене на хазната, за сметка на обикновените хора.

Данък „кравешки газове“, Естония

2Не, това не е майтап. В Естония действително съществува такъв данък и той е бил въведен сравнително скоро – през 2008 година. В страната почти няма големи заводи, които да замърсяват околната среда, затова правителството решило да обложи с данък фермерите, които отглеждат животни и по-специално отглеждащите крави. Когато кравите пасат и преживят, те отделят големи количества метан в атмосферата. Интересното тук е, че този данък не важи за останалите преживни животни. Подобен данък се е опитало да въведе правителството в Нова Зеландия през 2003 година, но фермерите се вдигнали на протест и данъкът така и не бил въведен.

Данък върху слънцето, Балеарски острови

На Балеарските острови съществува данък за слънцето, който бил въведен през 2000 година. Този данък се заплаща само от турситите, посещаващи архипелага, като цената възлиза на 1 евро на ден. Парите се използват за почистване на плажовете, поддръжка на алеите и градинките и цялостното подобряване на инфраструктурата. За 1 година туристите минаващи от тук са около 10 милиона. Това са немалко пари, влизащи в хазната.

Данък „барбекю“, Белгия

На територията на белгийския кантон Валония живеят около 4 милиона души. Тамошното правителство решило да се бори с глобалното затопляне, като наложи данък „барбекю“. Причините за това са, че при приготвяне на месото по този начин в атмосферата се отделят до 100 гр. въглероден окис, който е сочен за един от главните причинители на глобалното затопляне. Така всеки който иска да разполага с барбекю, трябва да заплаща такса от 20 евро всеки път, когато го използва. За жителите на Влония е малко вероятно да се скатаят и да не заплатят таксата, тъй като има ежедневни патрулки и хиликоптери, въоражени с термични камери, които да улавят „незаконното барбекю“.

прочетете част 2

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.