Откриха молекула, караща раковите клетки да се самоубиват

TIC10 - най-вероятният лек срещу рака

TIC10 – най-вероятният лек срещу рака

Учени отриха молекула, която може да се окаже ключът към намирането на универсално лекарство срещу рака.

Малката и сравнително проста мулекула наречена TIC10 има свойството да задейства естествена финкция на човешката имунна система, караща раковите клетки сами да унищожават себе си. Това става постредством активацията на протеина TRAIL, който предизвиква апостазис при раковите клетки. Освен това, че спомага за унищожаването на самите ракови клетки, TIC10 активира и здравите клетки, намиращи се в съсетдство с тумора, което допълнително ускорява процеса.

За сега лечението е изпробвано само върху мишки, но резултатите изглеждат изключително обнадеждаващи. Ефективността на TIC10, активираща TRAIL механизма, е висока и самата процедура е много по-щадяща и ефикасна от стандартните методи за лечение на раковите заболявания като химиотерапията и оперативната намеса тъй като малките размери на молекулата позволяват на веществото бързо и лесно да достигне до засегнатите клетки.

Въпреки че на този етап все още няма разработена терапия за хора, учените очакват това да се случи в близко бъдеще, решавайки един от най-големите здравословни проблеми на човечеството.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.