Старобългарски мост на 6 века стои непокътнат

мостПоредните иманярски набези за митичното злато на Вълчан войвода станаха причина за едно необикновено откритие край старата столица. Близо до Къпиновския манастир в посока язовир „Йовковци“ се оказа, че има напълно запазен мост на река Веселина. До него няма път и е почти невъзможно да се стигне заради стръмните брегове на реката, които са оформени в тесния пролом. Може да се забележи само ако човек се доближи.

Според директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, мостът е най-малко на 6 века, без аналог в региона и един от малкото запазени на такава възраст по нашите земи.

Направен е от перфектно издялани камъни. Сводът е издигнат така, че да поема и най-буйните води на реката. На няколко места в него са втъкнати мощни метални скоби за допълнителна якост. Мостът е в отлично състояние и по всичко личи, че е дело на изкусен майстор. Иманярските набези не са успели да го повредят, въпреки че в основата му има издълбани дупки, които най-вероятно са дело на търсачите на съкровища. В скала до моста е издълбан надпис на старобългарски, който е смесица от кирилски и глаголически букви. Надписът предстои да бъде разчетен. Вдясно от него са изобразени слънце и луна, а в средата – кръст. В близост блика минерален извор.

Предполага се, че заради него е избрано и мястото на моста, който през Второто българско царство е бил част от пътя за Елена и проходите на Стара планина. Мостът е смятан за нишан, белег, за скритото имане на Вълчан войвода, който шетал из района, за да обира турски хазни. Досега е останал скрит, защото е встрани от основния път и е скрит сред дърветата. Зеленината го е запазила от посегателства, а съществуването му останало известно само на най-върлите планинари и златотърсачите.

Когато дърветата се разлистят, мостът става непристъпен. Досега не е изследван, защото никой от местните историци не е знаел за него. Директорът на регионалния исторически музей Иван Църов смята, че мостът трябва да се обяви за културна ценност, а районът около него да се почисти от дървета и храсти, за да се осигури достъп.

инфо: http://www.svobodnoslovo.eu

Вижте още:

10-те най-известни съкровища, откривани в България

Крали Марко – български владетел или турски васал

Съкровището на Вълчан войвода затрива иманяри

Дядо Ильо – хайдутинът, борил се за правдата до 93-годишна възраст

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

9 коментара
  1. Илиян Коцев 10 години ago
  2. Anna 10 години ago
  3. Daniela Eli 10 години ago
  4. Анонимен 10 години ago
  5. Мартин 10 години ago
  6. Анонимен 10 години ago
  7. Анонимен 10 години ago
  8. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.