В Австралия намериха най-стария предмет на Земята

предметМалка частичка циркон,  намерена във ферма в Австралия, е почти на същата възраст като Земята. Тя е на 4.4 милиарда години . Това означава, че се е появил скоро след образуването на нашата планета и може да се счита за най-старият обект върху нея.

Находката в западната част на Зеления континент означава също така, че земната кора е образувана  160 милиона години след формирането на Слънчевата система. Намереният камък някога е бил част от земната кора. За да се определи възрастта на циркона,  учените първоначално използвали общия метод , в основата на който е анализ на количеството уран в него.

Но тъй като има сериозни опасения за неточността на този метод поради възможните колебания на оловни атоми в кристала, след това е използван и друг метод за определяне на възрастта, който е по-сложен. Атомната томография позволила да бъдат открити определени оловни атоми в кристала и да се изясни неговата възраст .

Парчето циркон наистина било на 4.4 милиарда години. Земята е формирана като разтопена топка от камък преди около 4,5 милиарда години. Така че този камък е  само със 100 000 000 години по-млад. Находката потвърждава теорията за „хладната“ Земя, пише Guardian .


Температура на планетата на ранен етап от своето съществуване е била достатъчно ниска, за да има на нея океани. Това означава, че животът на Земята може да се е появил по-рано, отколкото сега се смята . Възможно е  животът на микробно ниво вече да е  съществувал преди 4,3 милиарда години .

В същото време най-старите изкопаеми доказателства за живота на нашата планета – строматолитите, които са произвеждали най-ранните форми на бактерии, са на възраст от около 3,4 милиарда години.

Вижте още: 

Най-старият компютър е на… 2000 години

инфо: http://nepoznato.energetika-bg.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.