Астрономи наблюдават нов уникален обект в Слънчевата система

кБългарски астрономи следят нов вид обект в Слънчевата система.

Обектът е уникален по своето движение и първия по рода си засечен до момента.

Центърът за малки тела в Слънчевата система (Харвард,САЩ) официално обяви за съществуването на нов и уникален по рода си обект под наименованието 2013 PE67. НАСА каталогизира обекта като транснептунов поради факта, че средното разстояние между него и Слънцето е по-голямо от това на планетата Нептун.

От познатите ни обаче над 650 000 астероида няма сходен по своята орбита на движение, която и трудно би могла да бъде причислена към тази на който и да е познат ни транснептунов обект.

Въпреки че обектът обикаля Слънцето за повече от 400г. и се движи почти перпендикулярно спрямо плоскостта на планетите, той се доближава близко до Земята и дори в началото е бил помислен за близко земен астероид.

Нашите астрономи от обсерватория „Звездно общество А79″ са наблюдавали астероида още в деня на неговото откритие на 9-ти срещу 10-ти август и благодарение и на техните наблюдения е изчислена позната ни към момента орбита на небесното тяло.

Според д-р Фратев, може би става дума за „угаснала“ дългопериодична комета, която след множество приближения до Слънцето е образувала дебела кора около ядрото си и тя не позволява детектирането на кометна активност. От друга страна, обаче не е ясно защо именно сходните по движение до новото тяло комети са били едни от най-ярките наблюдавани до момента в историята на човечеството.

Обектът е уникален по своята природа и ще бъде във фокуса на вниманието на специалистите през следващите месеци. Не е за пренебрегване и факта, че орбитите на транснептуновите обекти дават важна информация за формирането и еволюцията на Слънчевата система, което може да доведе до нова представа за формирането на нашата планетна система.

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.