Пещерното селце Кандован (снимки)

Забутано в северозападния край на Иран, се намира тихото и загадъчно селце Кандован. То е в пределите на провинция Източен Азербайджан, на 60 километра южно от столицата на провинцията Табриз. Пътят до Кандован преминава през подножието на утихналия вулкан Саханд в долината Оску Чай. Кандован е част от региона на езеро Урмия, място от централно значение за втората фаза на зороастрийската история. Уникалното на това село е, че домовете там са изсечени направо във вулканичните скали. Тези вулканични формации са уникални за Кандован. Те са се образували при последното голямо изригване на Саханд преди 11 000 години, а самият вулкан е на повече от 1 милион години.

Саханд

  Макар самият Саханд да е забележителен, околността е не по-малко красива днес, а в миналото е била още по-впечатляваща. Някои смятат, че легендарната красота на местността е описана в Библията като Райската градина. Древните персийски градини са били известни като едни от най-красивите, а името им (pairidaeza) става основа за английската дума за “рай” (paradise).   Природните богатства в Кандован включват и извор, чиято вода традиционно се използва за лекуване на бъбреци и камъни в бъбреците. Някои от местните растения също са използвани като лекарство. Комбинацията от уникален природен пейзаж и начинът, по който хората са се адаптирали към него е направила Кандован известна туристическа дестинация. Всяка година около 300 000 души идват в селото и отсядат в пещерния хотел, който е отворен през 2007г. и има десет стаи. Въпрос на време е местните жители да започнат да разчитат на туризма като основен източник на доходи.

Пещерите

  При изригването на Саханд, вулканичната пепел се е натрупала и е образувала естествени конусовидни форми с дупки и проходи в тях, които са превърнати в пещери. Твърдите скали са достатъчно здрави, за да служат като стени и под на къщите и освен това са естествен изолатор. Така пещерите са прохладни през лятото и топли през зимата. Повечето от пещерните домове са високи колкото три или четири етажа. В типичната четириетажна пещера първият етаж обикновено е служел като подслон за животните, следващите два етажа са били за живеене, а на последният етаж са се складирали храна и вода. Някои от кулите, в които са живеели цели семейства, са били свързани помежду си с тунели.   Според една от интерпретациите, Кандован в превод означава “пчелен кошер”. Според друга пък, значението е “Земя на неизвестните пещерняци”. Днес в селото се говори диалект на тюркски език, но жителите имат традиционни ирански имена. Планините и реките в региона имат както персийски, така и тюркски имена. Настоящите жители на Кандован твърдят, че селото е на възраст около 700 години и е създадено от хора, които са бягали от приближаващата монголска армия. Те използвали пещерите като убежище. След края на монголската окупация в страната, много от бежанците решили да останат в пещерите и постепенно започнали да ги разширяват. Друга легенда гласи, че преди 800 години отряд войници се скрили в пещерите по време на война.   Има някои белези, които сочат, че сегашните пещерняци са наследници на едни от първите зороастрийци в региона от преди 1600 години. Въпреки че е необходимо да бъдат направени по-подробни проучвания, за да се установи връзката на Кандован с ранните зороастрийци, стилът на селището има някои прилики с място описано в зороастрийската свещена книга, Авеста. Там се говори за арийският град Jamshidi Vara. Според някои думата “vara” се превежда като “пещера”, което означава, че Кандован може да има нещо общо с описания град, въпреки че местоположението му е посочено някъде в Централна Азия, а не в Средния Изток. Климатът в Кандован също съответства на описания в Авеста. Подробно са описани климатичните промени, които са допринесли за образуването на пещерите и съотношението на студените и топлите месеци в годината. Макар климатът в района да се е променил през последните няколко хиляди години, в Кандован зимата все още е дълга и студена.   Далеч от мръсните и шумни градове, това каменно селце е рай за всеки, който иска да си отпочине. Отседнете ли там, със сигурност ще се убедите, че пещерният начин на живот съвсем не е лош.

инфо: http://iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.