В село Черни Вит погребват починалите в дворовете си

л

Стефан Блъсков иска да бъде погребан в двора при родителите си.
Снимка: 24chasa.bg

Село Черни Вит се намира в Тетевенския Балкан. Населяват го 730 жители. Почти във всеки двор се белят надгробни паметници. За хората от селото е вековна традиция да погребват близките си в дворовете.

В съседните села Глогово и Градежница, също има такава традиция.

Кметицата на селото – Цветослава Христова, разказва за дворните семейни гробници. Някои от тях са още от времето, когато България е била под турско робство.

В селото има четири гробищни парка. Само един от тях е законен. Незаконните носят имената на махалите в които се намират – „Остриля“, „Дъскот“ и „Мулаците“.

Законното гробище е на 7 километра от някои къщи. Възрастните хора се притеснявали, че когато умрат няма да има кой да ги почете, защото в селото имало традиция да се палят свещи на гроба всеки ден, в продължение на 40 дни след погребението.

Стефан Блъсков, който е жител на селото казва, че иска да бъде погребан до родителите си. Зад къщата му има оградено място, където са погребани баба му Гена, баща му Павел и майка му Деля, която починала през 1995 година.

В селото има около 40 семейни гробници, намиращи се в дворовете.

инфо: 24chasa.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

2 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.