„Профилът“ на Хигс бозона става все по-ясен

церн„Личната карта“ на Хигс бозона става все по-прецизна и заприличва на портрета робот на неуловимата частица, който бе създаден преди 50 години, заявиха учени, цитирани от Франс прес. Според тях събраните данни от Големия адронен колайдер на ЦЕРН в Женева са позволили да се намерят отговори на редица въпроси, свързани с Хигс бозона.

Неуловим, защото е изключително нестабилен, Хигс бозонът е смятан от физиците за крайъгълън камък на фундаменталната структура на материята, за елементарна частица, която придава маса на много други частици.

За съществуването й за пръв път бе споменато през 1964 г. от Питър Хигс, Франсоа Енглер и Робърт Браут, който вече не е между живите. Хигс и Енглер получиха Нобелова награда за физика през 2013 г. за изграждането на „скелета“ на тази теория, наречена Стандартен модел.


Сега международен екип от учени, които търсят Хигс бозона в експерименти с Големия адронен колайдер, потвърдиха, че частицата се държи както е предвидено от теорията, а не като „измамник“, който прилича на Хигс бозона, но е с друг произход. Когато се разпадне, Хигс бозонът може да предизвика появата не само на фотони и други видове бозони, но и на фермиони. „Това е голяма крачка напред в изследванията. Вече знаем, че електроните получават масата си благодарение на полето на Хигс, а това вдъхва много надежди за бъдещи проучвания“, увери Маркус Клуте от Масачузетския технологичен институт.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Physics.

Вижте още: 

ПЕТ ВЪПРОСА, КОИТО ИЗМЪЧВАТ ФИЗИЦИТЕ

инфо: http://www.dariknews.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.