Пътищата на инките – част от световното наследство

инкитеОрганизацията на ООН за наука, култура и образование (ЮНЕСКО) обяви пътната мрежа, изградена от инките в Южна Америка, за обект на световното наследство.

Пътищата, проправени на територията на сегашни шест държави, са шедьовър на инженерната мисъл и трябва да бъдат опазени, реши ЮНЕСКО.


Прокарани по протежение на Андите, пътищата с обща дължина 30 000 км, от които 6000 главни и множество второстепенни, се съсредоточават към Куско (Перу), който на индианския език кечуа (на който говорят около 9 500 000 души в Перу, Боливия и други държави), означава „пъпът на света“ – столицата на империята на инките.

Пътната мрежа дава достъп до територия от три милиона кв. км и свързва Перу, Чили, Колумбия, Еквадор, Аржентина и Боливия чрез мрежа от разклонения, построени в период, обхващащ 2000 години. Някои от разклоненията му се намират на повече от 5000 метра надморска височина.

Вижте още: 

ДРЕВЕН ГРАД НА ИНКИТЕ КРИЕ ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ

инфо: http://novinar.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.