Редовната консумация на чесън намалява с 44% риска от развитие на рак на белия дроб

чесънВ Китай чесъна се счита за едно от основните лекарствени средства, използвани в народната медицина. Затова световната медицина приветства изследванията, насочени към проучване на ефективността на чесъна с помощта на различни съвременни западни методи. В края на краищата за никого  не е тайна, че чесънът е полезен за профилактика и  в някои случаи  дори за лечение на рак на черния дроб, дебелото черво, стомаха, простатата, на гърдата и на белия дроб.

Неотдавна китайците представиха мащабно проучване, правено в  период от 7 години, в което те са имали възможност внимателно да оценят почти 1500 пациенти, страдащи от рак на белия дроб и 4500 здрави хора. Установено е, че у тези, които ядат най-малко два пъти седмично суров чесън, рискът от рак на белия дроб е бил с  44% по-малко.

Но повечето учени са шокирани от  следващия детайл на  научните изследвания: вероятността от развитие на рак е била намалена с 30%  дори при пушачите. Въпреки това учените предупреждават, че това не е повод за радост, тъй като рискът от рак на белите дробове при пушачите все още е 10-25 пъти по-висок от тези, които не страдат от този лош навик.

Според медиците, чесънът влияние на няколко механизми на заболяването: блокира канцерогените, възстановява повредени гени, които могат да доведат до рак, инхибира  растежа на злокачествените клетки или даже активира в тях механизъм на апоптоза или програмирана клетъчна смърт. Такива ефекти се наблюдават поради серните съединения, които, между другото, предизвикват  специфичния аромат на чесъна.

инфо: http://www.epochtimes-bg.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Няма коментари

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.