Регистрирано е силно слънчево изригване

слънцеРентгеново излъчване на Слънцето с мощност Х бе регистрирано вчера, съобщи РИА „Новости“. Това е второто слънчево изригване в рамките на последните три дни.

Избухване от клас X1.1 бе отбелязано в 9:14 ч. московско време (8:14 българско време). Негов източник бе активна област (група петна), разположена в близост до центъра на слънчевия диск. От тази област бе и изригването от клас X1.1 сутринта на 8 ноември, уточняват от агенцията.

И в двата случая това са били бързи избухвания, които по правило не предизвикват мощни геомагнитни смущения.

В зависимост от мощността на рентгеновото излъчване слънчевите изригвания се делят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас е A0.0, като при всеки следващ мощността се увеличава 10 пъти. Изригванията са съпроводени от изхвърляне на слънчева плазма, облакът от която, достигайки нашата планета, може да предизвика магнитни бури.

инфо: http://cosmos.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.