Samsung се надява да „copy & paste“ мозъка в мрежи с 3D чипове

pixabay.com

Samsung смятат, че има по-добър начин за разработване на чипове, подобни на мозъка: като се заемат съществуващите мозъчни структури.

Технологичната фирма е предложила метод, който да „копира и постави“ карта на окабеляването на мозъчния неврон в 3D невроморфни чипове.

Подходът ще разчита на масив от наноелектроди, който влиза в големи обеми неврони, за да записва както мястото на свързване на невроните, така и силата на тези връзки.

Можете да копирате тези данни и да ги „поставите“ в 3D мрежа от твърда памет, независимо дали е флаш памет за съхранение или модерна памет като резистивна RAM.

Всяка единица памет ще има проводимост, която отразява силата на всяка невронна връзка в картата. Резултатът ще бъде ефективно завръщане към „обратния инженеринг на мозъка“, както първоначално искаха учените, казват от Samsung.

Този ход може да служи като „пряк път“ към системите с изкуствен интелект, които се държат като истински мозъци, включително гъвкавостта да се научат нови концепции и да се адаптират към променящите се условия.

Според изследователите може дори да видите напълно автономни машини с истинско познание.

Има обаче ярък проблем със сложността. Тъй като човешкият мозък има приблизително 100 милиарда неврони с хиляда пъти повече синаптични връзки, идеалният невроморфен чип ще се нуждае от около 100 трилиона единици памет.

Това очевидно е трудно предизвикателство за всяка компания и това не включва кода, необходим за работата на този виртуален мозък. Samsung може да е отворил врата за човешки изкуствен интелект, но може да отнеме много време, преди някой да влезе през нея.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Какво влияние оказва музиката върху мозъка ни

Откритие: Човешкият мозък и Вселената са устроени по един и същи начин

Мозъкът – наш приятел или наш враг?

Прекаленото количество кафе може да увреди мозъка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.