10-те най-големи измамници и самозванци на ХХ век (част 2)

Продължение от част 1

7.Джордж Дюпри

дюприДжордж  Дюпри е интересен случай с това, че той се е представял единствено за себе си. Миналото, което той си съчинявал обаче било преувеличено до такава степен, че той успял да се превърне в един от най-великите канадски военни герои в годините след Втората световна война.

След края на войната, Дюпри започнал да пътува из Канада като публичен говорител, описвайки мисиите си като шпионин в британското Управление за специални операции, което било известено още като Министерството на неджентълменските военни методи.Дюпри разказвал заплетени истории за живота си на вражеска територия в окупирания Париж, работейки с френската съпротива срещу нацисткото Гестапо. Той описал и ужасяващите си преживявания като затворник и как отказвал да даде каквато и да било информация, въпреки физическите и психически мъчения.

Дюпри станал толкова известен, че за него дори била написана книга. С нейното излизане обаче се появили много хора, които били служили с него. Оказало се, че военния герой всъщност прекарал войната зад бюро в Лондон.

Оказало се, че Дюпри е създал първата си измислица на шега, но нещата много бързо излезли извън контрол. Освен с известността си обаче, той не се е облагодетелствал нито от „биографичната“ си книга, нито от хонорарите си като говорител, тъй като дарявал всички приходи на канадското скаутско движение.

6. Дейвид Хамптън

хъмптънМного от самозванците в този списък са започнали „делото“ си още в ранна възраст и често вече имали сериозни „постижения“, когато станали на по 20. Дейвид Хамптън се счита за един от най-младите успешни измамници. Неговият номер бил да се представя за сина на актьора Сидна Поатие (който всъщност имал шест дъщери и нито един син).

През 1983 г., на 20-годишна възраст, Дейвид се опитал да влезе в нощен бар в Мичиган, заедно със свой приятел. Охраната отказала да го пусне, но той не се отказал и по-късно се върнал представяйки се за сина на Сидни Поатие. Този път младежът бързо се оказал във ВИП залата на заведението. Така се родила новата му идентичност, която той започнал да използва появявайки се в първокласни ресторанти и твърдейки, че има среща с известния си „баща“. Той хапвал обилно, след което се правел на разочарован, защото баща му не се е появил и разписвал чек от негово име за сметката.

Скоро той започнал да се цели в заможните граждани на Манхатън, включително и самия Келвин Клайн. Хамптън се представял с името Дейвид Поатие, измислял история за това как бил ограбен и как имал нужда от място да пренощува, преди идването на баща му  на следващия ден. В един от домовете, в които бил приет, той откраднал тефтер с телефони и започнал методично да звъни на семействата, започвайки разговора с твърдението, че е приятел на сина или дъщерята от колежа.

През 1990г. историята му дори била поставена като пиеса и в следващите 3 години Дейвид се представял с всевъзможни псевдоними с известни фамилни имена, тъй като името Дейвид Поатие подсещало твърде много хора за пиесата.

През 1993 г.  мнимия син на Сидни Поатие починал от СПИН.

5. Крисиян Карл Герхартсрайнер

КрисиянКристиян Герхартсрайнер бил германец, който се преместил в САЩ през 1979 г., надявайки се да си намери работа като актьор. Планът му проработил, но не в обикновения смисъл на думата. Той бил едва на 18 години и нямал нито пари, нито връзки, нито дори и законното право да пребивава в държавата. По тази причина той решил, че трябва да се ожени за американка и да получи зелена карта чрез брака. Крисиян намерил млада дама на име Ейми Дунке, на която обяснил, че ако се върне в Германия ще бъде взет насила в немската армия и ще бъде изпратен да се бие срещу руснаците (действието се развивало по време на Студената война). Тя се съгласила да се омъжи за него, но в деня след сватбата Кристиян зарязал медения си месец и отпрашил към Холивуд, следвайки сърцето си.

Сърцето му  го отвело към едно нестандартно превъплъщение на актьорската професия – германецът започнал да се представя за мултимилионера и паркетен лъв Кларк Рокфелер. Персонажът успешно преживял периодът от 1985 г. до 2006 г., когато жена му Сандра Бос започнала да се съмнява, дали той наистина е Рокфелер, след цели 11 години брак. Тя осъзнала, че семейството им преживявало изцяло на нейни разноски,  докато съпругът и социализирал.

Останалото, както казват е история. Сандра разкрила лъжата, поискала развод и си тръгнала заедно с дъщеря им. Две години по-късно през 2008 г., Кларк бил арестуван за отвличането на дъщеря си в Бостън, което дало тласък на бурно разследване, което разкрило истинската идентичност на германеца. Оказало се, че той има зад гърба си дори и убийство.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.