Възможно е откритият край Варна череп да е на княз Борис I

а1Череп, открит в манастира в местността „Караач теке“ край Варна, може да се окаже на княз Борис I.

Подобна хипотеза е лансирана още в средата на миналия век, но днес бе припомнена в студиото на Дарик от уредника на Аладжа манастир Валери Кинов. Находката е намерена в началото на 40-те, а години по-късно е предадена на Археологическия музей от внучката на Карел Шкорпил Мария Хермова.

Черепът трябва да се реставрира, тъй като е на парчета, и да се направи компютърна визуализация на лицето. Дори и тогава обаче няма да може да се твърди със сигурност, че е на българския владетел, добави Кинов. Според него тялото е препогребвано, а покойникът е бил от висше потекло. Самият Борис след оттеглянето си от престола пък се е замонашил в манастир.


Валери Кинов има амбицията да дигитализира архива на братята Шкорпил. Историкът разполага с 40 GB информация, която трябва да бъде обработена, класифицирана и преведена. Аладжа манастир очаква повече посетители по програмата „По пътя на православието в България”, която е насочена към руския пазар.

Именно руснаците са туристите, които най-често посещават обекта. „Бедата е, че развиваме само ваканционен туризъм, а България има дадености да развива икономката си с културен туризъм. Туризмът е преди всичко обмен на култура”, каза още Кинов.

инфо: http://www.novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Lubo 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.