Череп на 1,8 милиона години обърна представите на учените за еволюция

череп 1Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно, съобщи БТА.

Провело се е изследване най-пълния череп на хоминид, намиран досега. Той е с малка черепна кутия, големи зъби и дълго лице, характерни за Хомо хабилис. Много от характеристиките на мозъчната кутия обаче са типични само за Хомо еректус.

Черепът на 1,8 милиона години е от място, където е намерена най-голямата колекция добре запазени останки от хоминиди в света. Те са и най-ранните доказателства за първобитни хора извън Африка – група, появила се малко след като ранния Хомо се отделя от Австралопитека, чийто представител е фосилът Люси.

Вариациите във фосилите досега озадачаваха специалистите. Според проф. Лордкипанидзе обаче е ясно, че те са от една популация.

„Когато разгледахме тези вариации и ги сравнихме със съвременните хора, се вижда, че това е нормален диапазон на вариации“ – каза професорът.

Черепът е открит преди осем години. Оттогава екипът го сравнява с други фосили на Хомо от Африка, които датират до 2,4 милиона години. Сравнителният анализ на черепите на хоминидите разкри достатъчно прилики, за да бъдат смятани най-ранните фосили на Хомо и хоминидите от Дманиси от един вид.

„Ако мозъчната кутия и лицето на „Череп 5“ бяха намерени като отделни фосили на различни места в Африка, сигурно щяха да бъдат отнесени към различни видове – каза Кристоф Цоликофер от Института по антропология в Цюрих. Причината е, че в Череп 5 са обединени някои ключови черти, като малка мозъчна кутия и голямо лице, които досега не бяха наблюдавани заедно в ранен фосил на Хомо. Освен това, тъй като виждаме подобен модел и диапазон на вариации в африканските фосили, може да се приеме, че е имало един вид Хомо по това време там. А тъй като хоминидите от Дманиси са толкова подобни на африканските,приемаме, че те са от един вид“.

инфо: http://inews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.