Австралия ще отпусне милиарди за спасяването на Големия бариерен риф

риф

Австралия ще похарчи 1,3 млрд. австралийски долара през следващите пет години за подобряване качеството на водата и благосъстоянието на Големия бариерен риф, за да запази обявената за част от Световното наследство природна забележителност да не попадне в списъка на ООН за застрашени места, съобщи агенция „Фокус“. Но активисти казват, че парите, в допълнение към обявения по-рано фонд от един милиард долара, са недостатъчни и искат правителството да предприеме по-конкретни мерки в защита на рифа.

Евентуално съсипване на Големия бариерен риф, намиращ се край североизточното крайбрежие на страната, би била позор за австралийското правителство и вредна за доходоносния туристически отрасъл. Според много учени няма шанс за спасение на рифа, тъй като прекалено голям процент от коралите вече са мъртви – заради затоплянето на Тихия океан, което предизвиква токсична реакция при коралите и те унищожават водораслите, които ги предпазват, като на свой ред след това умират.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.