Айнщайн бил благодарен на жена си за теорията

айнщайн„Когато мъж разговаря с красиво момиче в продължение на час, му се струва, че е минала секунда. Но ако седне на гореща печка, секундата му изглежда като час. Това е относителността.”

Приживе геният Алберт Айнщайн редовно пробутва този афоризъм, стане ли дума за прочутата му теория на относителността. На 2 декември стават 95 години, откакто великият физик формулира специалната теория за относителността в труда си „За електродинамиката на движещите се тела”, публикуван в края на 1905-а. Ученият онагледява идеята си с т.нар. парадокс на близнаците. Става дума за въображаем опит, при който единият близнак остава на Земята, докато другият е астронавт и се отправя на пътешествие в Космоса. Той отлита с кораб, който се движи със скоростта на светлината. След една година, когато астронавтът каца на Земята, се оказва, че неговият близнак, останал на Земята, би бил значително по-възрастен. Този труд, наричан и днес революционен, заедно с публикуваната 8 години по-късно Обща теория на относителността, носят на Айнщайн световна слава.

Науката обаче не е единствената страст на физика. В Политехниката в Цюрих той среща сръбкинята Милева Марич. Тя е от доста заможно семейство, но по-впечатляващото е, че е единствената жена сред шестимата студенти в специалност математика. Приятелството им прераства в любов, а първият плод е Лизерл –  извънбрачната им дъщеря родена през 1902-ра.


Десетилетия наред биографите на гениалния учен не подозират съществуването на Лизерл. През 1986-а обаче наследниците му разкриват любовните писма, разменени между Алберт и Милева между 1901-ва и 1903-та. В тях влюбените говорят за очакването на първото си дете. Става ясно, че Айнщайн се е надявал на момче, а половинката му – на момиче. Според кореспонденцията Марич е родила в Нови Сад в началото на 1902-ра, докато Алберт е в Швейцария. Грижила се е около година за Лизерл и после е отишла при мъжа си. Двамата се женят през 1903 г. и по-късно им се раждат двама сина – Ханс-Алберт и Едуард.

За момиченцето повече не се споменава нищо. Според някои източници е починало от скарлатина през септември 1903 г., а според други е било осиновено от приятелка на Милева Марич. И двете версии засега нямат потвърждение.

Бракът на Айнщайн с колежката му от Политехниката продължава до 1915-а на приливи и отливи и приключва с признанието на учения   „Гледам на жена си като на служителка, която не мога да уволня“, направено в писмо до негов приятел.

Факт е обаче, че именно първата съпруга на Айнщайн е негов съмишленик във физиката. Прокрадват се дори твърдения, че теорията на относителността е тяхно общо творение, за което също има епистоларни доказателства. Веднъж Алберт написал: „Ще бъда щастлив, когато заедно завършим нашия труд.“ А по-късно в писмо до своя тъст признава: „За всичко, което съм постигнал, съм задължен на Милева. Тя е моят източник на вдъхновение, моят ангел, предпазващ ме от всички грешки в живота и в още по-голяма степен – в науката. Без нея не бих могъл да завърша, каквото съм захванал…“

Веднага след раздялата Айнщайн пише на бившата си половинка: „Ще видиш, че аз всъщност ти оставам верен – през целия си път.“ Знае се също, че всички финансови средства от своята Нобелова награда през 1921 г. ученият изпраща на г-жа Айнщайн №1. Въпреки че по същото време вече е в прегръдките на далечната си братовчедка Елза, която става втората му съпруга.

инфо: monitor.bg

Вижте още: 

СВРЪХСЕКРЕТЕН ДОКУМЕНТ ЗА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ И НЛО, НАПИСАН ОТ АЙНЩАЙН И ОПЕНХАЙМЕР ПРЕЗ ЮНИ 1947 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.