Археолози откриха християнско погребение на мъж с камък върху гърдите

археолози

Снимка: vratza-info.net

Гробът е намерен в склона северно от откритата през 2010 г. ранновизантийска църква. Според археолозите погребението се отнася към времето на българското средновековие, а намерените останки са на вероятно едър мъж с ръст около 1,80 м. Той е положен в специално изградена с ломени камъни гробна яма, покрита с капак от сковани дървени греди, от които са намерени няколко железни гвоздея, се посочва в съобщението.


Според археолозите, камъкът поставен върху гърдите- в областта на сърцето, показва, че по време на средновековието врайона на Враца се практикувало така нареченото „обезвреждане на мъртвия“, за да не може той да се „съживи“ след погребението.

Археологическите разкопки на древната крепост, която по време на българското средновековие е носила името „Вратица“, продължават вече осми сезон с подкрепата на община Враца. Тази година археологическия екип на РИМ и бригада от 12 работници продължават работата си в участъка над ранновизантийската църквата.

За проучванията са отделени 8 000 лева от общинския бюджет.

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ СЕ НАТЪКНАХА НА ВАМПИРСКО ГРОБИЩЕ В ПОЛША

инфо: http://vraza.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.