Астероид с размерите на футболно игрище премина „на косъм“ от Земята

астероид

На 15 април един астероид с размерите на футболно игрище профуча със скорост 106496.73 км/ч. покрай нашата планета на разстояние около половината от разстоянието до Луната. Страшното бе, че астероидът е открит само няколко часа преди да премине толкова близо до нас, пише nauka.offnews.bg.

Космическото тяло в крайна сметка бе видяно от Catalina Sky Surve, спонсорирана от НАСА програма, базирана в Университета на Аризона в Тусон. По време на най-близкия си подход астероидът, наречен 2018 GE3, се приближи само на 192 300 километра от Земята. Учените изчислиха, че през 2018 г. GE3 има диаметър от 48 до 110 метра, което е около три пъти повече от обекта, причинил известното събитие край р. Тунгуска през 1908 г. – експлозия над рядко населената сибирска тайга, поваляйки 2000 квадратни километра гора. Събитието Тунгуска е пример какви поражения нашата планета неизбежно ще срещне в бъдеще.

Астероидът е до шест пъти по-голям от метеора, който се разпадна над Челябинск, Русия през 2013 г.

Астероиди с подобни размери като на 2018 GE3 са доста редки и не доближават до нашата планета по-често от веднъж на няколко години. Повечето от тези тела произхождат от Главния астероиден пояс, разположен грубо между орбитите на планетите Марс и Юпитер.

Всичко това повдига въпроса: ако един толкова голям астероид е толкова рядък, защо не е забелязан по-рано? Всъщност, идентифицирането и проследяването на астероидите е много трудно и някои не могат да се уловят от нашите инструменти, въпреки че биха могли да достигат до Земята. Повечето астероиди са с диаметър само няколко десетки метра, което ги прави трудни за проследяване. Нещо повече, астероидите също така отразяват малко светлина или поне недостатъчно, за да бъдат лесно забелязани от нашите телескопи. И тъй като астероидът в близост до Земята се движи много бързо в небето в сравнение с планетите, телескопите също трябва да бъдат разположени в правилната зона и в точното време, за да го уловят. За щастие, НАСА има програма с помощта на мрежа от телескопи, която е посветена на проследяването на астероидите, които могат да причинят катастрофални щети при попадение на Земята. Програмата обаче не следи астероиди с толкова малък размер като на 2018 GE3, което все още е много притеснително.

инфо: nauka.offnews.bg

Вижте още:

Вижте какво ще се случи, ако голям астероид удари Земята

Кои страни са най-заплашени от астероиди

Огромен астероид лети към нас, НАСА планира унищожаването му

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.