Бащата на психосоматиката Франц Габриел Александър обяснява най-точно защо се разболяваме

6

Бащата на психосоматиката Франц Габриел Александър в книгата си “Психосоматична медицина” подробно и изчерпателно обяснява как възниква заболяването в пресечната точка на три сфери – психологическа, физиологична и социална.

Според него общата схема изглежда така. Съществуват два фактора: физиологичен (отслабен от генетиката или от условията на развитие орган) и психологичен (личностни характеристики, вътрешни конфликти и обичайните емоции). След това идва социалният фактор (неблагоприятна ситуация) и предизвиква реакция.

Най-интересното тук е, че психологичният фактор – типът на изходния психоемоционален конфликт – може да бъде встрани от самата болест във времето. Тоест, “в началото беше словото”, а човек дори не подозира за него, докато не се появи някакъв шок. В известен смисъл се получава така, че вътре във всеки от нас цъка по една бомба със закъснител под формата на два фактора – отслабен орган и “ядрен конфликт” (от думата “ядро, център”).

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Учените доказаха, че съзнанието подчинява физиката

Плацебо ефектът, или умът като лечител

Ние сме това, което мислим

Как да се справим със Синдрома на черния понеделник, стреса и хроничната умора?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.