Безсмъртието ще е възможно с ъплоудване на мозъка в компютър

матрица

Заветната мечта на стотици поколения назад в историята до днес – безсмъртието, в най-скоро време може да стане възможна. Макар и да звучи като сценарий от поредния холивудски блокбастер, ъплоудването на мозъка в компютър и съответно безсмъртието скоро ще е действителност, а не фикция.

В ново свое интервю световноизвестният професор Браян Кокс казва, че тази техника е известна като технологична сингулярност. По нея вече се работи и учените са постигнали забележителен успех. Според учена няма никаква видима причина против човешката интелигентност да не бъде симулирана и ситуицирана в компютрите. Той обаче не се ангажира със срокове кога това ще стане.

На научен семинар в Сан Диего, Калифорния, Кокс обясни пред стотици свои колеги учени тънкостите около сливането на човешкото съзнание с машините. Той не вижда проблеми това да стане, защото най-малкото според квантовата физика – област, в която той е специалист, истинският изкуствен интелект е определено възможен.

Технологичната сингулярност е техника, която експертите смятат, че могат да използват в бъдеще, за да превърнат ума на някого в цифрови данни и да го ъплоуднат в изключително мощен компютър. Това ще позволи да се живее в един свят на неограничено виртуално битие и ефективност, което е един вид безсмъртие.

Не мисля, че умът на хората е различен от компютрите, защото това би означавало, че има нещо нефизическо около тях, казва Кокс. Той също така не е сам в тази амбиция. Миналата година Ред Кързвейл, директор на инженерния отдел в Google, прогнозира, че след не повече от 30 години хората ще могат да качват цялото си съзнание на компютрите и да станат цифрово безсмъртни.

Кързвейл стигна дори по-далеч, казвайки, че биологичните части на нашето тяло ще бъдат заменени с механични части и това може да стане още през 2100 година.

Въз основа на консервативните оценки на количеството изчисления, което трябва, за да симулирате функционално човешкия мозък, ще можем да разширим обхвата на нашата интелигентност милиард пъти, каза по темата ученият.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Безсмъртните: митове, легенди, реалност

15 невероятни научни факта, които ще ви изумят

Рокфелер – владетелят на света, който искаше мир, но криеше лекарството срещу рак

Ето защо смъртта е най-голямата измама на планетата

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.