Белият дом прие стратегия за борба с астероидите

астероид

Белият дом прие „Национална стратегия за близки до Земята обекти“ – документ, разработен от работната група на Междуведомствения център за откриване и смекчаване на въздействието на близки до Земята обекти (Damien), съобщи БГНЕС.

Стратегията има за цел „да се подобри готовността на нашата нация, за да се справи с опасността от близки до Земята небесни тела (NEO) чрез подобряване на интеграцията на съществуващите национални и международни активи и добавяне на важни възможности, които липсват в момента“. Документът се основава на усилията на НАСА за по-добро откриване и проучване на такива тела, както и на неотдавнашните опити на Министерството на отбраната да се подготви при опасност от удар. Той е публикуван от Службата по наука и технологии във Вашингтон.

Има седем основни цели, залегнали в основата на усилията за подобряване на готовността за посрещане на астероидни атаки към планетата. Те включват разработване на възможности за пътна карта за информиране; проследяване и характеризиране; подобряване на способностите за наблюдение; актуализиране на съществуващите обсерватории с възможности за подобряване на оценките за характеризиране и други. Тяхната цел е подпомагане на сътрудничеството и федерално координиран подход за разработване на ефективни политики, практики и процедури за намаляване на уязвимостта на нацията.

В заключение в документа се отбелязва, че преминаващите около Земята небесните тела представляват „реална опасност и сложно предизвикателство“.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.