комар

Маларията е съществувала в Италия още по времето на Римската империя. Това потвърждава ДНК анализ на човешки останки, извадени от три гробници отпреди 2000 г. Генетичното изследване е извършено върху митохондриална ДНК на паразита, открита в зъбната пулпа от човешки останки.

Изследването е показало, че маларията, причинявана от паразита Plasmodium falciparum, е съществувала още преди 2000 г.

„Маларията вероятно е била важен в исторически план патогенен агент, тъй като е била в състояние да причини голяма смъртност в Древен Рим“,

пише авторът на изследването – генетикът Хендрик Пойнър от университета МакМастър в Канада.

Друг учен, участващ в изследването, уточнява, че в много писмени документи в Древна Гърция и Рим се споменават симптоми като треска, например.

Това дава основания за хипотезата, че маларията е била разпространена, но досега нямаше научни доказателства.

„Нашите данни потвърждават, че паразитът вероятно е Plasmodium falciparum (причинителят на маларията) и че е заразявал хора от различни слоеве на населението“, казват учените.

Международният научен екип е взел проби от ДНК на паразита от зъбната пулпа, в останките на 58 възрастни и 10 деца, извадени от три различни гробници в Римската империя.

Plasmodium falciparum е най-разпространеният паразит, причиняващ малария в Централна Африка. Тази болест е причина за смъртта на близо 450 000 души годишно, предимно деца под 5 години.