Вавилонската кула – вратата на Бога

вавилонска кула

Според широко известната легенда в незапомнени времена хората пожелават да изградят кула до небето, което никак не се харесва на Бога. За наказание за човешката им гордост и самоувереност Той ги лишава от общия език.

Строителите на гигантското съоръжение вече не могат да се разбират, и изоставят начинанието си. А мястото, където се случва това знаменателно историческо събитие, е наречено Вавилон, което в превод от арамейски означава „смесване“.

Някои филолози обаче са готови да оспорят подобна трактовка, тъй като на еврейски Вавилон звучи като Бабел. А често срещаните в древни надписи съзвучни на „Вавилон“ думи Bab-il и Bab-ilu по-скоро означават „врата на бога“, което е по-съзвучно с оригинала от арамейското balbel.

Специалистите от цял свят не се отказват от опитите си да открият следите на легендарната постройка от древността. Според британски учени те са попаднали на достоверно доказателство за съществуването на Вавилонската кула. За това им помага частна колекция на бизнесмен, която съдържа клинописни плочки и парчета камъни с надписи върху тях.

Вижте още: 6 исторически факта, които са напълно неверни

Разшифровката им показва, че те съдържат детайлно описание на „Стелата на Вавилонската кула“. На рисунката е изобразен самият цар Навуходоносор, управлявал Вавилон преди 2500 години.

Според съществуващата за момента версия знаменитата Вавилонска кула е зикуратът Етеменанки – древен храм с височина 91 метра. Тази хипотеза не е нова и е формулирана още в края на поминалия век от Робърт Колдуей, който открива руините на великолепния някога Вавилон. Това потвърждава съществуването на едно от чудесата на света – градините на Семирамида. И предоставя информация за размисъл за библейската кула.

Най-древният строеж (храмът Етеменанки) всъщност не е съвсем кула, а по-скоро пирамида с ширина 90 метра. Върхът й някога е увенчаван от златна статуя на върховния бог на вавилонците – Мардук.

Според една от версиите при построяването на този грандиозен храм цар Навуходоносор използва роби от Иудейското царство, които говорят на различни наречия. Това многообразие от езици поразява вавилонците, които до този момент не са се сблъсквали с многоезичието. Може би именно този момент е в основата на сюжета за Вавилонската кула.

Вижте още: Няколко неудобни исторически факта, липсващи в учебниците

Откритият зикурат Етеменанки е на седем етажа. Но знаменитият Херодот описва Вавилонската купа като осеметажна, с ширина 180 метра в основата. Археолозите предполагат, че „липсващият“ етаж най-вероятно се намира под земята.

Легендите на много народи разказват, че някога хората са говорели общ език. А някои учени дори се опитват да установят кой е бил езикът на първите обитатели на Едемската градина, включително и на коварната змия. Езиците и наречията на планетата са огромен брой и много от тях вече не подлежат на възстановяване. За съжаление, тези в началото незабелязани загуби с течение на времето се превръщат в сложни главоблъсканици, заключени в непонятни за последващите поколения символи и букви. Макар че някои от тези надписи без съмнение съдържат информация, способна да хвърли светлина върху някои от най-големите загадки на историята.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Morkadis

Безценни археологически находки, унищожени от идиоти

Вавилон – най-великият, важен и почитан град в човешката история

Вавилонската кула лежи на дъното на Черно море

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.