Видът стрес, който състарява най-много

стрес

Финансовият стрес оказва най-голямо влияние върху външния вид, сочат резултатите от ново проучване. Хората, които са преживели най-голям финансов стрес в рамките на десетилетие, изглеждат най-възрастни, са установили учените.

„Причината може да се дължи на това, че хората, които са под голям финансов стрес, не обръщат много внимание на външния си вид – смята ръководителят на изследването проф. Марги Лачман – Стресът може само да ускори процеса на стареене.“

Учените проследяват 200 души от средата на 90-те години в продължение на десетилетие. Снимани са в началото и в края на десетилетието. 19 доброволци трябвало да преценяват видимата възраст на всяка от снимките.

Финансовият стрес е оказал най-голямо въздействие върху видимото стареене в сравнение със стреса, причинен от други източници. Това потвърждава констатацията, според която финансовите грижи са сред най-проблематичните в живота им. Финансовият и трудовият стрес карат самите хора да се чувстват по-възрастни.

Изследването също така разкрива, че:

  • Повечето хора са убедени, че изглеждат по-млади.
  • Хората, които се чувстват по-здрави, се чувстват и по-млади.
  • Жените са по-склонни да мислят, че изглеждат по-млади.
  • По-младите хора се чувстват на същата възраст, на която изглеждат.

Изследването е публикувано в научното списание Research on Aging. 

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Тези пет хоби занимания са врагове на стреса

Как можем да превърнем стреса в полезно нещо?

Писането унищожава негативните ефекти от стреса

7 източника на стрес, които толерираме твърде често

Колко лесно се прехвърля стресът между хората

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.