Луната е била част от Земята?

3Земята се е обзавела с естествения си спътник – Луната, преди 4,5 млрд. години. Това се е случило след взрив на гигантски ядрен реактор с природен произход, работещ в недрата на нашата планета, смятат холандски учени.

За това, че Луната се състои от същия материал, от които се състои Земята, става известно, след като американски астронавти донасят образци от спътника на нашата планета.

Слънчевото излъчване води до разпад на радиоактивни изотопи и прави това в зависимост от разстоянието, на което са разположени атомите от звездата. Ако Луната беше се формирала на друго място в Слънчевата система, нейният радиоизотопен състав би се отличавал от аналогични показатели на Земята.

Затова общоприетата хипотеза говори за „земен“ произход на Луната. Как обаче се е случило това, учените все още спорят.

Основните теории досега бяха три. Според първата ранната Земя се е въртяла толкова бързо, че при нарастването на нейната маса поради захващането на комети и астероиди тя се е разкъсала и изхвърленото вещество е формирало Луната. Според втората теория спътникът се е отделил от планетата в резултат на удар от гигантско тяло с размерите на Марс. Третата теория гласи, че Луната и Земята са се формирали едновременно, а нашият спътник се е образувал от множество астероиди и метеорити, въртящи се около древната Земя.

Като изучили резултатите от компютърно моделиране, група изследователи от университета на Амстердам изработили четвърта теория. Холандските учени твърдят, че Луната се е образувала в резултат на взрив на гигантски ядрен реактор, който работи във вътрешността на планетата. Резултатите на учените са публикувани в сп. New Scientist.


„Ядреният взрив е единственото събитие, което е могло за кратко време да изхвърли такава маса вещество. А и само при такива условия породите са могли не само да се отделят от Земята, но и да получат импулс на движение, достатъчен, за да не паднат на Земята“, разказва Вим ван Вестенен, ръководител на групата изследователи. Ученият добавя, че според изчисленията мощността на взрива може да е била колкото 40 милиарда бомби като тази, хвърлена над Хирошима.

Хипотезата, че във вътрешността на Земята работи природен реактор, не е нова. Именно тя добре обяснява факта, че нашата планета излъчва повече енергия, отколкото получава от Слънцето. Тази теория се потвърждава от откриването на няколко угаснали природни реактора, чиито размери впрочем не надвишават няколко метра.

инфо: http://inews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.