Волтера – домът на първата вещица в историята и на цели три цивилизации

Снимка: pochivkablitz.bg

Някои хора и днес се кълнат, че в събота вечер могат да чуят смразяващи писъци, необясним шепот и непоносима миризма на сяра

Волтера – археологическо съкровище в италианската провинция Пиза, често стои в сянката други известни исторически забележителности. Красивото село, обаче, датира още от етруския период и има много впечатляващи римски останки и средновековни сгради.

Снимка: pochivkablitz.bg

То е известно и от една популярна трилогия като най-защитеното от вампирски атаки място в света.

За първи път Волтера е заселена през 8 в. пр. Хр., когато е представлявала укрепление на хълма. Първите известни обитатели на това селище са етруските. То се превърнало във важен градски център – един от най-важните в Етруската лига, известно тогава като Велатри, пише Ancient Origins.

Снимка: pochivkablitz.bg

Римляните завладели региона през 3 в. пр. Хр. и градът, който те наричали Волатерае, станал муниципиум и постепенно се романизирал, въпреки че в началото гражданите му се считали за римски граждани без право да гласуват. Градът продължил да просперира благодарение на влиянието на местната фамилия на Цециниите, поддържана от няколко римски владетели, сред които Цезар и Октавиан.

Няколко члена на клана на Цециниите служели като консули, което обяснява как градът се е издигнал до статута на „колония Аугуста“ – най-високият за един римски град.

Снимка: pochivkablitz.bg

След упадъка на Римската империя той бил управляван от остготите, Източната Римска империя, Ломбардия и франките. Когато империята на франките се разпаднала, Волтера станал независим град. Гражданите му успели да задържат независимостта си от съседите в продължение на много години. Накрая, обаче, бил завладян от Флоренция през 16-и век и попаднал под контрола на мощната династия на Медичите, които натрупали богатството си от търговия лихварство.

През 17-и век градът бил в период на упадък. По ирония на съдбата вероятно точно тази епоха помогнала за запазването на много важни сгради.

Снимка: pochivkablitz.bg

Като повечето исторически места, Волтера се свързва с много митове и легенди за магии и вещерство, идващи от неговото етруско наследство. Първата в историята вещица – Арадия, живяла тук. Тя била пратена от богинята Диана да учи хората на вещерство.

Големият кръгъл камък, водещ към града, също се свързва с вещици, които се събирали на Скалата Мандринга през Средновековието. Някои хора и днес се кълнат, че в събота вечер могат да чуят смразяващи писъци, необясним шепот и непоносима миризма на сяра.

Morkadis

От 19-и век насам са правени много археологически разкопки и пез 20-и век Волтера се превръща в популярна туристическа дестинация. Забележителното в този град на склона на хълма е, че пази останките на цели три цивилизации. Сред етруските руини се намират стените на града от 4-и век пр. Хр., макар и променяни през годините. „Порта Ал‘Арко“ – портата в стената, е била променена от римляните през 1 в. пр. Хр. Издигнатата арка е издълбана от огромни правоъгълни каменни блокове с три мистериозни глави, които гледат над преминаващите. Смята се, че те изобразяват етруски или римски богове.

Снимка: pochivkablitz.bg

В района са открити много етруски гробове и някои от тях се виждат наоколо. Въпреки че римляните усилено строили града наново, по-голямата част от техния град лежи под средновековното селише. Най-важният паметник от този период е театърът, който е подобен на тезои в Гърция. Построен е върхъ хълм и е влязал в очертанията на градските стени през Средновековието.

Сред другите средновековни забележителности в града е Палацо деи Приори – площад със средновековни сгради и градската зала от 13-и век. Всяка събота сутрин тук все още се прави пазар.

Катедралата на Волтера от 13-и век е разширявана след земетресение. Католическата сграда има много важни религиозни стенописи от епохата на Ренесанса.

Снимка: pochivkablitz.bg

Крепостта на Медичите е построена на най-високата точка с изглед към града. Въпреки името ѝ, тя е от преди ерата на управлението на Медичите и представлява две крепости, съединени със стени.

Снимка: pochivkablitz.bg

Красивото село Волтера се намира в живописната област Тоскана, на еднакво разстояние от Пиза и Флоренция. Има обществен транспорт до там. Много от забележителностите са безплатни. Може да се закупи и билет, който осигурява достъп до всички атракции, с изключение на крепостта, която сега е затвор.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Изтезанията на Инквизицията

Истинският замък Франкенщайн – средище на вещици и черна магия

Вижте показанията, обрекли на смърт една вещица в Салем

Батшеба Шърман: Живот като за лента на ужасите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.