В Помпей чатили по стените на къщите

помпей

В Помпей стените на къщите са служили за интензивен чат, както бихме го нарекли днес. Това твърди Ребека Бенефил, историк от университета Уошингтън енд Лий, която шеста година участва в разкопките на града, пише сайтът Smithsonian.com.

За древните римляни от всички класи всяка стена е била чат, блог или форум, при това не само отвън, но и отвътре. Графитите са били възприемани положително за разлика от днес.

По стените мнения обменяли богаташи, бедняци, знатни велможи, роби. От вътрешната страна на сградите се изявявали главно прислугата и гостите. Там надписите са по-добре запазени. Надрасканите с остър предмет думи и цифри в чуждия дом не били смятани за признак на лошо възпитание. Стопаните се радвали, когато гостите и дори случайно преминаващите покрай техните домове пишели на стените.

Графитите са консервирани от вулканичната пепел, затрупала града след изригването на Везувий през 79 година от нашата ера. Голяма част са избледнели или направо изтрити от времето, но някои се четат и днес.

В основната стая на вилата на местния жител Май Кастриций например негови приятели са оставили между фреските 85 най-добри пожелания – на стените са изписани остроумни и иронични популярни стихове от онова време. На някои места към писанията са добавяни рисунки.

Изучаването на надписите по вътрешните стени, в кухнята и стаите на прислугата е помогнало на д-р Бенефил да направи интересни заключения. От графитите се прави изводът, че император Нерон е бил доста популярен и любимец на хората, преди да убие първата си съпруга Октавия.

На много стени в Помпей има надпис Felicter Pompeii – пожелание за щастие на всички негови жители.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.