Ганьон – призрачен град, какъвто няма да намерите никъде другаде (СНИМКИ)

Снимка: pochivka.blitz.bg

Ганьон в канадската провинция Квебек е призрачен град като никой друг. Няма изоставени сгради или къщи или каквато и да е видима инфраструктура, която да показва отминало човешко присъствие.

С изключение на една самотна пътна отсечка, която минава през някогашното селище.

Въпреки това преди по-малко от 40 години Ганьон бил процъфтяващ миньорски град с летище, църкви, училища, градска зала, стадион, болница, голям търговски център, въпреки че е бил изолиран и достъпът до него е бил само със самолет.

Ганьон се намира на около 600 км северно от град Квебек, на ръба на резервоара Маникуаган, който представлява кратер на метеорит и е една от най-значимите геоложки забележителности на Квебек.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Градът е основан през 1960 година след откриването на желязна руда в региона. Брегът на езерото Барбел е избран за строителството на бъдещия град Ганьон.

Градът бързо се разраства. Инфраструктурата като болница, летище, цървки, начално и средно училище, както и различни предприятия, са изградени бързо, за да бъде направен животът на местните по-лесен.

В своя разцвет градът има около 4000 жители.

През 70-те години производството на стомана в цяла Северна Америка спаднало заради рецесията от 1973-1975 година. Ефектът от това продължил и през 80-те години.

През 1977 година запасите в мините се изчерпали и производството било прехвърлено в мината на Огненото езеро, намиращо се на около 90 км от Ганьон. До средата на 80-те години мините вече бе били печеливши и било взето решение те да бъдат затворени.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Градът бил евакуиран, но вмеесто съществуващите сгради да бъдат оставени както са, цялото селище било сринато със земята през 1985 година. Всичко, което е останало в наши дни, е изоставената главна улица и пистата на летището, съобщава Amusing Planet.

Две години след затварянето на града магистралата, която трябвало да сложи край на изолацията на Ганьон, била завършена. Тя свързва Бае-Камо с Лабрадор и минава на по-малко от 100 метра от призрачния град.

източник: pochivka.blitz.bg

Morkadis

Вижте още:

Руският Град на мъртвите – най-зловещото място в Европа

404 – изоставеният таен град в Китай

Това са най-опасните сгради в света

Прабългарският град Болгери – родната следа в уникалното вино на Тоскана

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.