Геолози: Около 10 вулкана могат да унищожат Земята по всяко време

Едно от тези дебнещи „чудовища“ се крие под водите на езерото Тоба в Суматра

Според геолозите около 10 вулкана на Земята могат да причинят суперизригвания, които могат да имат катастрофален ефект върху глобалния климат. Едно от тези дебнещи „чудовища“ се крие под водите на езерото Тоба в Суматра, пише blitz.bg

Той е виновникът за две суперизригвания през последните един милион години. Сега учените се опитват да разберат какви са шансовете за нови подобни изригвания.

Международен екип от геолози от Женевския университет (Швейцария) и Пекинския университет (Китай) се опитват да отговорят на този въпрос. Учените анализираха количеството олово и уран в циркония, минерал, който често се среща при експлозивни вулканични изригвания. Целта на анализа е да научат как да се определи колко време ще отнеме вулканът да се подготви за ново супер изригване.

За съжаление, резултатите от последното проучване опровергават теорията, че необичайни геоложки знаци могат да показват предстоящо супер изригване. Вместо това магмата бавно се събираше в резервоара за магма, докато се случиха мощни експлозии. Резултатите от геоложкото проучване са публикувани в научното списание PNAS.

Вулканът Тоба в Суматра вече е преживял две от най-големите изригвания: първото преди 840 хиляди години, а второто преди 75 хиляди години. Слой от изхвърлена пепел с дебелина 7 см може да покрие цяла Швейцария, а количеството освободена магма е 70 хиляди пъти по-голямо от количеството магма, произведено от активния вулкан Ла Палма.

Геолозите се интересуват най-много от вулкана Тоба, тъй като нямат исторически данни за реакцията на хората спрямо изригване с такъв мащаб, случило се в миналото. Подобно събитие, според изследователите, би се отразило на глобалния климат и би създало множество проблеми, особено по въпросите на снабдяването с храна и миграцията на населението.

Вулканът Тоба има голяма депресия, която днес е изпълнена с метеоритна вода, обясняват учените. В центъра на това езеро се намира остров, който постепенно нараства във височина. Това предполага, че под него постепенно се натрупва магма. Учените се опитват да разберат дали вулканът се готви за ново изригване.

Цирконият е минерал, открит в продуктите от експлозивни вулканични изригвания. Една от характеристиките му е, че съдържа уран в структурата си. Чрез измерване на нивата на уран и олово учените могат да определят възрастта на този минерал. По този начин цирконият разкрива времето на натрупване на магма преди супер-изригвания.

Учените са установили, че първото супер изригване е станало преди около 840 хиляди години. Преди това магмата под вулкана се е натрупвала в продължение на 1,4 милиона години. Въпреки това, за второто изригване, което се случило преди 75 хиляди години, магмата се натрупала „само“ за 600 хиляди години. Времето за натрупване на магма е намалено наполовина, въпреки същата сила на двете изригвания, отбелязват изследователите.

Геолозите са изчислили, че около 4 кубически километра магма сега се е натрупала в резервоара за магма на Тоба и тази скорост на натрупване е доста стабилна на всеки хиляда години.

Следващото супер изригване вероятно ще се случи след около 600 хиляди години, казват геолозите. Това обаче не означава, че през това време не могат да се появят малки изригвания.

Изследователите отбелязват, че техният иновативен метод може да бъде приложен към всеки вулкан на планетата, което ще помогне да се определи кой от тях е близо до супер изригване.

източник: blitz.bg

Morkadis

Вижте още:

7 опасни вулкана, които могат да изригнат всеки момент

Вулканичната светкавица – какво е това?

Най-опасните вулкани на света

Живите огньове и калните вулкани – скритите красоти на Румъния

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.