Геофизици: Открихме нова гигантска бомба от магма под САЩ, издига се към повърхността на Земята!

лава

Геофизици от Ратгерския университет в САЩ са открили, че под американския щат Върмонт има гигантски мехур с нажежена магма, който постепенно се издига към повърхността. Според специалистите той може да предизвика появата на вулкан в този относително стабилен регион, съобщава Science Alert.

Изследователите са използвали системата Earthscope – мрежа от над 1000 устройства, регистриращи сеизмичната активност в цяла Северна Америка. Учените са открили термична аномалия, която е със стотици градуса по-гореща, отколкото обкръжаващата я порода в горната мантия. Мехурът с диаметър 400 км е на 200 км под повърхността на Земята.

Аномалията се намира точно под централната част на щата Върмонт и засяга западните части на Ню Хемпшир и Масачузетс. Тъй като в региона няма активни вулкани, учените предполагат, че това е относително младо геологично явление. Те предполагат че мехурът може да достигне повърхността на Земята и да причини появата на нов Вулкан приблизително след 50 милиона години.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Учени: Светът може да бъде унищожен от вулканично изригване

Ето кои са 5-те най-смъртоносни вулкани в света

Някои от най-ужасните вулканични изригвания

Вулканите в България

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.