Някои от най-ужасните вулканични изригвания

1. Вулканът Тамбора

1

Едно от най-големите вулканични изригвания в историята се случва през 1815 година на индонезийския остров Сумбава. Загиват 100 000 души. Заради газовия облак (който бил изграден от 400 милиона тона газове), образувал се след изригването, температурата на Земята се понижава и 1816 година е запомнена като „годината без лято“, заради ниските температури, които пък от своя страна довеждат до загиването на много видове култури и глад.

2. Кракатау

2

Вулканичният остров, разположен между индонезийските острови Ява и Суматра, изригва през 1883 година със сила 13 000 по-голяма от силата на атомната бомба, пусната над Хирошима през 1945 година. Загиват над 36 000 души. Експлозията държи рекорд за най-силния звук, чут някога (звукът е чут на 4300 километра от източника). Изригването предизвиква цунами с височина 40 метра, което разрушава населените места. Именно то убива около 90% от общия брой загинали.

3. Везувий

3

Везувий – единственият активен вулкан в континенталната част на Европа, изригва през 79 година, убивайки 16 000 души със задушаващ прах и незабавно унищожавайки градовете Помпей и Херкулан. Изкопни работи, започнати през 19 век, разкриват много от скелетните останки на жертвите от вулкана. Оттогава Везувий е изригвал още 30 пъти и учените предричат, че следващото му изригване ще бъде ужасно и ще застраши живота на най-малко 600 000 души, живеещи в района.

4. Мон Пеле

4

Мон Пеле е стратовулкан, намиращ се в северната част на френския остров Мартиника. На 2.05.1902 година реките в Сен Пиер се изпълват с камъни и дървета от планината, а въздухът – със сяра. Изригването предизвиква цунами, което наводнява града. Едната страна на вулкана се срива, освобождавайки вряща вода и кал, които се стичат към захарните ферми, погребвайки хората живи по пътя си. Изригването е известно като най-смъртоносното за 20 век. Загиват над 29 000 души.

5. Невадо дел Руис

5

 

Второто най-смъртоносно вулканично изригване на 20 век е това на вулкана Невадо дел Руис в Колумбия. То се случва през 1985 година и убива най-малко 23 000 души. След него се образуват лахари, които достигат до Армеро – малко населено място, разположено на около 48 километра от вулкана, където загиват между 20 000 и 29 000 души.

6. Унзен

6

Унзен се намира на японския полуостров Шимабара. Изригването му през 1792 година предизвиква падането на лавина от връх Mayuyama. Това от своя страна предизвиква образуването на цунами, което убива 15 000 души.

7. Келуд

7

Този активен стратовулкан в Индонезия е особено смъртоносен, тъй като кратерното му езеро допринася за образуването на лахари, които при изригването на вулкана през 1586 година убиват 10 000, а през изригването през 1919 година – убиват 5000. Оттогава са изградени язовирни стени и дренажни тунели, които да предпазят близките села от бъдещи вулканични изригвания.

8. Лаки

8

През 1783 година вулканът Лаки в Исландия изригва. 120-те милиона тона газове, които се отделят за 8 месеца, убиват 20% от населението на страната. Това изригване има едно от най-големите въздействия в световен мащаб, тъй като отделената сяра убива реколтата в Европа, причинява засушаването в Индия и глада в Япония и Египет. Някои историци дори смятат, че изригването на Лаки спомага за избухването на Френската революция, тъй като гладът е един от ключовите въпроси, повдигнат срещу френската монархия.

9. Санта Мария

9

Изригването на вулкана Санта Мария, намиращ се в Гватемала, през 1902 година е първото за последните 500 години. Поради тази причина местните не са предполагали, че той все още е активен. 6000 души загиват от самото изригване, при което се освобождават огромни количества магма. След това се разпространява малария, която убива още повече хора.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Вулканът Чайтен в Чили – действащ и опасен

Супервулкан в Италия може да унищожи Европа

Ето кои са 5-те най-смъртоносни вулкани в света

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Вулканичната светкавица – какво е това?

Множество съкровища са открити при разкопките на Помпей (галерия)

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.