Гирсу – най-древния мост в света

1

Това мегалитно съоръжение, което е на възраст не по-малко от четири хилядолетия, дълго време след откриването си е идентифицирано ту като храм, ту като бент, ту като нещо друго.

И съвсем наскоро учените установяват, че древният шумерски град Гирсу просто е имал тухлен мост през воден път, който не е запазен до наши дни. Затова мостът Гирсу може да се смята за най-древният в света от запазените до наши дни, макар и в това полуразрушено състояние.

Ще добавим, че и самият град Гирсу се смята за най-старият в историята на човечеството. Той е разположен между съвременните иракски градове Басра и Багдад.
Гирсу е бил столица на също такова древно кралство – Лагаш. Смятан е за свещен мегаполис и е изграден приблизително преди 5000 години в чест на шумерския бог Нингирсу. Нещо повече, когато политическата власт в държавата впоследствие се измества в град Лагаш, Гирсу продължава да е общопризнат религиозен център.

2

Именно град Гирсу ни е подарил знанията за най-древната шумерска цивилизация. Както и уникални паметници на шумерската архитектура, като тухления мост, открит през 1920 г. Самият град Гирсу е открит от френски археолози през 1877 г.
Заа почти столетие древният мост Гирсу е достъпен практически за всекиго. Изобщо не се охранява като изключителна архитектурна ценност, затова бързо започва да се руши.

Днес древното селище Гирсу (съвременният град Тело) се използва и охранява от Британския музей като база за осъществяване на обучение на иракски археолози. Наскоро сътрудници на Музея обявиха, че в рамките на учебната програма се планира реставрация на най-древния мост в света. А това неизменно радва и дава надежда.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Инженерните чудеса на древността

Мексиканско светилище – модел на вселената?

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Расата на Древните Строители

Ритуали свързани с Плеядите и Луната са се правили в древния храм в село Гърло

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.