Градът призрак Балестрино

1

Балестрино е един от малкото градове призраци в Европа. Изоставеното поселение се намира в Северна Италия на около 70 километра североизточно от Генуа.

Въпреки че в градчето вече не живеят хора, то е разположено в една от най-красивите местности на Апенинския полуостров. Природата е била щедра към цялата околност на Балестрино. Градът е разположен на хълм, от който може да се наблюдава на километри околовръст, а посетилите на тази забележителност разказват, че застанат ли там, се чувстват като на самотен остров сред необятно зелено море.

2

Отделно от природата, самият град има забележителна архитектура и богата история. На най-високата част на хълма, върху който е разположен градът, има старинен замък. Къщите са направен от речен камък с типичната за късното Средновековие архитектура.

Белестрино е най-известното изоставено място в Италия. Градът е основан през XI век. Той никога не е бил голям. В пика на развитието му населението е достигало до 1800 човека. Залезът на населеното място започва в края на XIX век. Тогава няколко последователни земетресения нанасят значителни щети по градската инфраструктура.

3

След катаклизмите повечето хора напускат домовете си. Остават едва десетки смелчаци да живеят. Последните техни потомци напускат Белестрино окончателно през 1953 година и оттогава той се превръща в град призрак.

На 1.6 км от него има малко селце със същото име, където са се заселили част от бившите му жители.

Местните разказват, че из стария град бродят духове.

4

За разлика от други континенти, в Европа градовете призраци като италианския Балестрино са малко. Разбира се, тук не се броят селата, чието изоставяне е станало масова практика в повечето страни на Източна Европа.

Основната причина за изоставяне на човешките поселения са икономически, промишлени катастрофи и катаклизми. Безспорно най-известните градове призраци на Стария континент са изоставените след катастрофата в Чернобил Припрят и самият Чернобил.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

ЗАМЪЦИ И ИМЕНИЯ, ОБИТАВАНИ ОТ ТРАГИЧНИ ДУХОВЕ

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.