Да се научим да прощаваме

Всеки от нас рано или късно се сблъсква с обида, предателство или огорчение. Обидите често не позволяват на хората да се наслаждават на живота, да създават и да мечтаят, заради невъзможността да се отърсят от тежестта на разочарованието, пише ABC Fact.

Защо е трудно хората да прощават?

Мнозина вярват, че когато прощават някому, те му позволяват да злоупотреби отново или пък, че погазват принципите и достойнството си, че прошката ги прави уязвими.

Много е важно да разберем, че ние не прощаваме за доброто на извършителя, а за самите себе си. Правим това, за да се отървем от тежкото бреме на възмущение и обида. Като се освободим от този товар, ще можем отново да дишаме с пълни гърди.

Пазената с години обида може да накара човек да се чувства като жертва. Такива чувства предизвикват вредни емоции. Човек се затваря в себе си и болката постепенно го поглъща.

Защо е важно да се научим да прощаваме

Много медицински изследвания доказват, че съществува пряка връзка между способността да се прощава и здравето на човек. Хроничният гняв, например, поддържа тялото в постоянно напрежение, което неблагоприятно засяга сърдечния ритъм, здраве и имунитет. В резултат на тези промени рискът от развитие на депресия, сърдечно-съдови заболявания и диабет се увеличава, без да се броят и редица други неприятни последствия.

А способността да простите значително намалява нивото на стрес, тревожност, депресия и ви позволява да изграждате нови приятни и здрави взаимоотношения с хората, успокоява сърдечния ритъм, регулира кръвното налягане, неутрализира физическата болка, подобрява съня и т.н.. Според статистиката прошката позволява на човек да се възстанови по-бързо, след като страда от негодувание.

Докато не се научим да прощаваме, ще страдаме много повече от нашия оскърбител. Емоциите, които ни вълнуват, могат да станат толкова неконтролируеми, че да започнат да дирижират отношенията с близките ни. Ако сме в състояние да простим, ще можем наистина да се отървем от емоционалната болка и гняв и да живеем един свободен, щастлив живот, наслаждавайки се на наистина красивите неща.

инфо: manager.bg

Вижте още:

Признаци, които показват, че сте застанали на прага на радикална промяна в живота

Ако имате лош ден…

Как да преодолеем емоциите си?

7 грешки в мисленето, които ви пречат да вземете правилното решение

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.