Депресия: 3 начина, по които може да повлияе физически на мозъка

Депресивните състояния могат да увредят и физически мозъка

Смята се, че 16,2 милиона възрастни в Съединените щати са имали поне един голям депресивен период през 2020 г.

Депресията може да засегне човек психологически, но тя също има потенциал да повлияе на физически на структури в мозъка. Тези физически промени варират от възпаление и ограничаване на кислорода до свиване на мозъка.

Накратко, депресията може да повлияе на централния контролен център на вашата нервна система.

За тези, които се интересуват да научат повече за това как депресията може да повлияе на физически на мозъка и начините за потенциално избягване на тези промени, ние изложихме всичко за вас.

Свиване на мозъка в следствие на депресия

Последните изследвания показват, че размерът на специфичните области на мозъка може да намалее при хора, които изпитват депресия.

Изследователите продължават да обсъждат кои центрове на мозъка могат да се свият поради депресия и с колко. Но настоящите проучвания показват, че следните части на мозъка могат да бъдат засегнати:

 1. хипокампус
 2. таламус
 3. амигдала
 4. челен
 5. префронтални кори

Колко тези области ще се свият, е свързано с тежестта и продължителността на депресивния период.

В хипокампуса, например, забележими промени могат да настъпят навсякъде от 8 месеца до година по време на един пристъп на депресия или множество, по -кратки епизоди.

Въпреки това, когато част от мозъка се свие, функциите, свързани с този отдел, също се променят.

Например, префронталната кора и амигдалата работят заедно, за да контролират емоционалните реакции и разпознаването на емоционалните сигнали при други хора. Това потенциално може да допринесе за намаляване на емпатията при хора, които имат следродилна депресия.

Възпаление на мозъка в следствие на депресия

Съществуват и нови връзки между възпалението и депресията. Все още не е ясно дали възпалението причинява депресия или обратно.

Но мозъчното възпаление по време на депресия е свързано с времето, през което човек е бил депресиран. Едно скорошно проучване показа, че хората, депресирани повече от 10 години, показват 30 % повече възпаления в сравнение с хората, депресирани за по -малко време.

В резултат на това значително възпаление на мозъка е по -вероятно да бъде от значение при персистиращо депресивно разстройство.

Тъй като мозъчното възпаление може да причини смъртта на мозъчните клетки, това може да доведе до редица усложнения, включително:

Свиване и намалена функция на невротрансмитерите.

Morkadis

Намалена способност на мозъка да се променя с възрастта на човека (невропластичност).

Заедно това може да доведе до нарушения в:

 1. развитието на мозъка
 2. ученето
 3. паметта
 4. настроението

Ограничение на кислорода в мозъка поради депресия

Депресията се свързва с намален кислород в организма. Тези промени може да се дължат на промени в дишането, причинени от депресия

Клетъчен фактор, произведен в отговор на това, че мозъкът не получава достатъчно кислород (хипоксия), се повишават в специфични имунни клетки, открити при хора с тежко депресивно разстройство и биполярно разстройство.

Като цяло мозъкът е силно чувствителен към намаляване на кислорода, което може да доведе до:

 1. възпаление
 2. увреждане на мозъчните клетки
 3. смърт на мозъчните клетки

Както научихме, възпалението и клетъчната смърт могат да доведат до множество проблеми, свързани с развитието, ученето, паметта и настроението. Дори краткосрочната хипоксия може да доведе до объркване, подобно на това, което се наблюдава при туристите на височина.

Но е доказано, че хипербаричните лечения с кислородна камера, които увеличават циркулацията на кислород, облекчават симптомите на депресия при хората.

източник: popantofi.com

Вижте още:

Резонансът на Шуман и Гея: Връзка между мозъка ни и планетата

Ако музиката ви кара да настръхвате, вашият мозък може да е специален

Магнетит – кристалът в мозъка ни

Мозъкът – наш приятел или наш враг?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.