Децата, обучавани по метода на Монтесори, се превръщат в щастливи възрастни

pixabay.com

Ново изследване, публикувано в списание „Frontiers in Psychology“, сочи, че обучението по метода на Монтесори превъзхожда традиционните методи, особено, когато става въпрос за дългосрочен положителен ефект върху психическото здраве и благосъстоянието на човека.

„Благосъстоянието, което всъщност е събирателен термин за добро здраве, щастие и прогрес, играе важна роля за доброто представяне на работното място, продължителността на живота и положителните социални връзки“, поясняват авторите на проучването, ръководени от Анджелин Лилард от университета на Вирджиния. „С настоящото изследване искахме да проверим дали една по-различна форма на обучение, и съответно различен тип преживявания, каквото е обучението по метода на Мария Монтесори, може да направи децата по-щастливи*, по-здрави и по-успешни в зряла възраст.“

Сравнителен анализ между традиционните и Монтесори училищата

Нейният екип подбира 1905 американци на възраст 18-81 години, посещавали традиционно или Монтесори училище, като всеки от тях трябва да попълни няколко анкети, свързани с усещането им за щастие и успех. След това учените анализират и сравняват получените резултати от двете групи и откриват, че доброволците, чието обучение се е основавало на Монтесори философията, се чувстват по-удовлетворени и щастливи.

Лилард допълва: „Това, което ни изненада е, че на пръв поглед незначителни неща също играят важна роля. Всеки от участниците, обучавани в продължение на поне 2 години по метода Монтесори, харесва живота си и му дава висока оценка, в сравнение с хората, които са учили в обикновено училище. Същото се отнася и за доброволците, посещавали частни училища. Стана ясно, че колкото по-дълго е обучаван един човек по нетрадиционния метод, толкова по-щастлив се чувства след години.“

За да бъдат достоверни резултатите от анализа, учените ги коригират спрямо други фактори като възраст, раса, етнос, пол, социално-икономически статус през детството и форма на обучение – частна или държавна.

Методът на Монтесори в САЩ

В САЩ близо 500 000 деца посещават училища, които преподават по метода на Монтесори. По последни данни има 564 регистрирани държавни и 2211 частни учебни заведения по Монтесори.

Лилард уточнява, че повечето ученици от държавни Монтесори училища са от семейства с нисък социално-икономически статус, принадлежащи към малцинствени групи. Според нея там те се чувстват по-спокойни и имат по-добро академично представяне.

Авторите на изследването не крият надеждата си, че техните заключения ще убедят поне част от родителите в ползата от нетрадиционните образователни модели.

Анджелин Лилард вярва, че философията на Мария Монтесори е много по-подходяща и ефективна при хората и неслучайно, вече над 100 години, тя се прилага при обучението на деца. “Тя е издържала във времето, което доказва, че е успешна. Затова трябва колкото се може повече хора да научат за нея“, казва още специалистът.

Изследването на екипа от Вирджиния има още един голям плюс и това е, че е едно от малкото, насочени към опита, който децата придобиват в детството и отражението му върху техния живот на по-късен етап. Друго такова проучване разкрива, че малчуганите, на които често се налага да се местят от един град в друг, са по-застрашени от някои психологически и здравословни проблеми след години.

Основни принципи на образованието по Монтесори

Според изследователите програмата, основана на Монтесори принципите, прави децата по-щастливи, а те по-късно се превръщат и в щастливи възрастни. Причината е, че според Мария Монтесори всеки човек трябва да е ангажиран със занимания, които му харесват. Учениците в класните стаи на Монтесори училищата през повечето време сами избират какво да правят, като така им се създава усещането, че носят отговорност за образованието си. Те имат правото да избират дейности, които смятат, че са смислени и се чувстват спокойни и сигурни, тъй като обучението им продължава три години, без да се сменят нито учителят, нито съучениците.

Morkadis

Учените са категорични, че методът на Монтесори заслужава повече внимание и по-задълбочени изследвания, защото е много популярен и има доказани дългосрочни ползи.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Жена открива, че не е биологична майка на децата, които е родила

Децата на България, които изчезнаха без следа

Случаи на деца със спомени от минали животи – реалност или измислица?

Деца за Хитлер: Така са били възпитавани поколения германци

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.