Доказано: Колкото по-уверени сте, толкова повече ви вярват

увереност

Кой се очертава като лидер? Защо някои хора имат по-голямо влияние над другите, например в приятелски кръг или между колегите си?

Според т.нар. теория за повишаване на статуса, хората придобиват влияние, когато се държат уверено и дори властно. Това кара околните да ви възприемат като компетентен човек. Едно изследване провери ефекта от властното поведение върху външното възприятие за компетентност – и как истинското равнище на компетентност на даден човек влияе върху начина, по който другите го възприемат, пише Psychology Today.

Това изследване разделя участниците в отбори от по четирима души, които никога не са се срещали, и им дава да работят заедно, за да решат серия от задачи за математическо мислене. Всички трябва да разискват задачите, преди да достигнат до окончателните отговори. Стимулът е, че отборът, който реши най-много задачи правилно, ще получи парична награда.

Учените измерват доминантността на всеки от участниците с помощта на въпросник и като наблюдават поведението им по време на играта. Преди началото на упражнението хората дават собствената си преценка за това колко властни са, според това доколко се възприемат за влиятелни и категорични. След сесията се наблюдава видеозапис, в който се отбелязват действията, изразяващи увереност – например да предложиш отговор първи.

След края на упражнението, членовете на отборите е трябвало да оценят математическите способности на съотборниците си, а нов екип наблюдатели е трябвало да направи това, изучавайки записа.

Основното откритие е, че съотборниците и наблюдателите преценяват по-властните участници като по-компетентни, независимо дали отговорите им са правилни, или неправилни. С други думи, уверените хора не са били по-добри в решаването на задачите, но властният им характер и категорично поведение е създало у всички впечатлението, че са по-добре с математиката. Като резултат, те са имали повече влияние в груповите дискусии – отговори им са получили повече тежест при окончателното решение.

По-нататъшни изследвания демонстрират, че дори когато учените дадат обратна връзка, че отговорите на уверените хора са били грешни, това почти с нищо не намалява впечатлението за тяхната компететност.

Защо самоувереността се оказва по-решаваща от точността в очите на хората?

По някаква причина хората, които изразяват себе си в абсолютна убеденост, ни хипнотизират. Склонни сме да пренебрегваме неточностите, пропуските и неправилните разсъждения, сякаш тяхната убеденост временно ни отвлича от същината на това, което казват.

Не е нужно да казваме, че този начин на комуникация стои в основата на работата на търговски агенти, политици и други предполагаеми експерти, които рекламират продукти, идеи, или самите себе си. Върховната вяра в собствения продукт е в основата на успешните продажби.

Може би изключителната увереност ни пленява, защото много от нещата, които са важни за нас, не разполагат с ясни упътвания и отговори, за разлика от математическите задачи. Уверените оратори вместо това ни дават вдъхновение. Те дават глас на собствените ни гледни точки. Успокояват ни за бъдещето и ни забавляват с мненията и неясните си прогнози. Политическите речи и търговските срещи са най-успешни, когато постигнат всички тези цели.

Това влияние не е задължително лошо. Ако сме наясно с хипнотичния потенциал на самоувереността, можем да имаме едно наум да разделяме нещата, които един човек казва, от начина, по който ги казва.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ТЕХНИКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА САМОЧУВСТВИЕТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.