Дразнещата причина прекалено самоуверените хора да са успешни

Днешното общество изглежда предпочита наистина самоуверените.

Истинската причина за това е, че хората, които са твърде уверени в своите способности, се приемат от другите като по-талантливи, отколкото всъщност са, откри ново изследване. Самоуверените личности е много по-вероятно да бъдат повишени и да станат лидери на организации и дори нации.

От другата страна е огледалният факт, че не толкова уверените хора се приемат като по-некомпетентни, отколкото всъщност са.

Резултатите от изследването подкрепят противоречивата теория за еволюцията на себезаблуждението. Според нея колкото по-опитен ставаш в умението да се самозаблуждаваш, толкова по-добре залъгваш и околните.

“Хората не винаги удостояват с внимание и социална награда тези, които наистина са най-достойни. Обикновено в случая печелят хората, които са най-самозаблудени – обяснява д-р Вивек Нитянанда, един от авторите на изследването – Ако се позовем на еволюционната теория на самозаблудата, фактът, че другите вярват, че сте по-добър в нещо, отколкото реално сте, може да се окаже еволюционно предимство.“ Как можете да ги накарате? Най-добрият начин е да заблудите самите себе си.

„Може би точно това е била целта на еволюцията ни“, заключават учените.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

7 характерни неща за личностите със силна психика

Повишете самоувереността си за 20 минути

Facebook профилът – рецепта за самоувереност

Как да се справим с манипулаторите и да ги изхвърлим от живота си

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.