Древни скални рисунки се оказаха още по-древни

7

Уточнени данни от радиовъглеродно датиране, както и други факти са позволили на учените да стигнат до извода, че скалните рисунки в Шове-Пон д’Арк (Chauvet-Pont d’Arc) в Югоизточна Франция са значително по-стари, отколкото се смяташе преди.

Пещерата до неголямото градче Вале-Пон д’Арк в Ардените е открита през декември 1994 година от Жан-Мари Шове (Jean-Marie Chauvet), Елиет Брюнел (Éliette Brunel) и Кристиан Илар (Christian Hillaire). В нея са намерени повече от 400 рисунки, изобразяващи различни животни – пещерни лъвове, пантери, мечки, хиени, елени, носорози, коне, бикове, мамути.

Има също така няколко изображения на човешки ръце, направени по метода трафарет. Древният художник е поставял длан към камъка, поемал е в устата си охра и я е изплювал върху стената на пещерата така, че да остане следа от дланта.

Срещат се и абстрактни изображения във вид на линии и точки, като част от рисунките не са интерпретирани. Наскоро беше изказана хипотеза, че на стените на пещерата има изображение на изригващ вулкан.

Смяташе се, че голяма част от рисунките на стените са направени преди около 20 000 години. Сега, след като изучили съдържащите въглерод пигменти, учените смятат, че най-старите изображения тук са на 36 000 години.

Освен това дървените въглища, открити при разкопки на пода на пещерата, сочат, че тя е била заселена преди 37 000 години.

Общо изследователите са анализирали повече от 250 образеца на дървени въглища, кости на животни и дори петна от сажди по стените. Учените са стигнали до извода, че е имало два периода, в които пещерата е била обитаема. Първият е започнал преди 37 000 години и е завършил преди около 33 500 години.

Вторият е в промеждутъка преди 31 000 и 28 000 години. Двата периода са завършили, когато силни срутвания на камъни са блокирали частично входа към пещерата. Тя е била окончателно отрязана от външния свят някъде преди 23 500 – 21 000 години след поредното срутване на камъни.

Именно това е довело до неприкосновеност на скалните рисунки и тяхното запазване до наши дни. Резултатите от изследването са публикувани в сп. PNAS.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

МАКХУНИК: ДРЕВНИЯТ ГРАД НА ДЖУДЖЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.