Държавен отдел по НЛО следи небето над Франция

нлоХляди сигнали за НЛО са подавани всяка година, но не са много държавите, които са готови да харчат пари, за да ги разследват. В Европа единствената държава, която отделя от бюджета си за това, е Франция.

Дали Франция е по следите на нещо, пита БиБиСи.

Не се нуждаете от машина на времето, когато посещавате Френския космически център в Тулуза. То си е като завръщане в 70-те години на 20-и век с големите булеварди и големи правоъгълни блокове от двете си страни. Комплексът е почти в съветски стил, въпреки че се намира в сърцето на Южна Франция. Има малко признаци на живот, въпреки че около 1500 души, повечето от тях държавни служители, работят тромаво в офисите си, намиращи се в сгради с непривлекателни тесни коридори.


Франция има най-голяма космическа агенция в Европа, която е резултат от усилията на президента Шарл де Гол през 60-те години да запази независимостта на Франция от САЩ в тази сфера, изграждайки собствени спътници, ракетни установки и осигуряване на елитен екип за космически изследвания. В резултат на това Франция е единствената държава в Европа, поддържаща отдел, занимаващ се с НЛО. Преди такъв е съществувал във Великобритания и Дания, но са закрити заради бюджетни съкращения.

НЛО отделът на Франция се състои от четирима служители и още 10 доброволци, които на свои разходи четат сигнали за странни наблюдения в небето. Екипът се казва Жейпан. Начело е Ксавие Пасо. Заобиколен от десетки книги за НЛО и купища документи, той твърди, че неговата мисия е да бъде максимално открит за необичайните наблюдения, върху които екипът му работи.

Екипът Жейпан всеки месец публикува резултатите от работата си на сайта си. Той има по 30 хил. уникални посещения всеки месец. Идеята е да се предоставят подробности по случаите, включително и снимки, като обаче се отсеят шегаджиите и фалшивите сигнали.

Ако някой твърди, че е видял странни светлини в небето, НЛО екипът първо проверява какви полети на гражданската авиация са минавали над района. Жейпан имат достъп и до информация за полетите на военните.

Понякога, ако служителите са заинтригувани от изпратените снимки, звънят на местната полиция, за да проверят случая. Ако това се окаже така, се разговаря със съседи, за да разберат дали „свидетелите“ са били под влияние на алкохол или наркотици.

Пасо отбелязва, че много от хората, които подават сигнали, са пушачи, излезли от заведение и загледали се към звездите.

История от пожълтелите архиви на отдела ни връща в 50-те години. Става въпрос за странни срещи на бойни пилоти, летели на рутинни мисии, с НЛО. Пасо твърди, че той самият никога не е наблюдавал НЛО.

Една от архивните снимки, направена от шофьор, е особено впечатляваща. На нея се вижда пръстен от бяла светлина над Марсилия. Впоследствие обаче се доказало, че става въпрос за отражение.

Вярвате или не, отделът може да обясни почти всички явления и най-честият причинител са китайските фенери, пускани през нощта. Затова изследователите често звънят по телефона в местните кметства, за да разберат дали е имало сватба, или друго тържество. Балони и хвърчила също се бъркат за НЛО.

Въпреки това има над 400 случая от 1970 г., които екипът не може да обясни и до днес. Случай от 1981 г. пък е най-сериозният в историята на отдела. Много свидетели заявяват, че са видели кацане на летяща чиния.

инфо: dnes.bg

Вижте още: 

АМЕРИКАНСКИЯТ АСТРОНАВТ ЛИРОЙ ЧАО ЗА СРЕЩАТА СИ С НЛО В КОСМОСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.