Странен шум докарва главоболие на хората, които го чуват (видео)

 зМистериозен шум, регистриран в много части на света, обърква учените. Странното бучене чува един на 50 човека. Освен това хората, които са се сдобили с този „подарък“, често се оплакват от главоболие, гадене, виене на свят, кръвотечение от носа и безсъние, пише The Daily Mail.

 Ниският шум според тези, които го чуват, се появява само в затворени пространства и може да накара човек да подлудее. При това той може да бъде чут по-често в селските райони, а през нощта звукът се усилва.


Във Великобритания фактите за появата на мистериозния шум са отбелязани в Лийдс, Бристол и Шотландия. А първият случай датира от 1970 г., когато от него са се оплакали 800 души едновременно. За такъв звук говорят и жителите на Ню Мексико и Сидни.

През 2003 г. експерт по акустика Jeff Leventhal е установил, че звукът чуват само 2% от всички земляни и най-вече хората на възраст 55-70 години. Според него има и известен случай, когато заради него един човек да се е самоубил.

Тези, които чуват шума го наричат изтезание. „Това е един вид мъчение, понякога просто искам да закрещя. Трудно заспивам защото чувам този ритмичен звук непрекъснато. Започва да се мятам и да се въртя и още повече мисля за него“ – казва Кати Жак от Лийдс.

Учените засега не могат да определят характера на това явление и да обяснят защо влияе на хората. В началото на 1990 години изследователи от Националната лаборатория Лос Аламос, Университета на Ню Мексико са се опитали да решат загадката. Но в крайна сметка стигнали до извода, че източници на звука са транспорта и фабриките.

Някои изследователи предполагат, че в действителност шумът е илюзия. Според тях в действителност този шум не съществува, чуват го само болни хора. Други смятат, че това е в резултат на електромагнитни нискочестотни излъчвания или сеизмична активност, която може да уловят само избрани.

Някои експерти предлагат на тези, които чуват странния звук да преминат когнитивно-поведенческа терапия, за да се справят с шума. Въпреки това, до този момент не са налице предпоставки тази мистерия да бъде решена скоро. „Тази главоблъсканица съществува от 40 години и ще продължи да бъде една от многото мистерии“ – каза Левентал.инфо: http://www.epochtimes-bg.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

4 коментара
  1. Анонимен 11 години ago
  2. Анонимен 11 години ago
  3. Ralitsa Popova 9 години ago
  4. pepi 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.