Еверест очаква най-натоварената година

Палатковият град в подножието на връх Еверест е оживен, тъй като планинарите се подготвят за потенциално най-натоварената година на най-високия в света връх. Твърдение,  предизвикващо загриженост за пренаселеността и безопасността.

Откакто сър Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей изкачиха върха за първи път през 1953 г., повече от 4000 катерачи са достигнали Еверест, според авторитетната база данни на Хималаите.

През последните години се наблюдава особено бързо увеличаване, като планината се отваря за повече хора, тъй като конкуренцията между организаторите на експедиции е довела до намаляване на разходите.

Но нарастващите цифри означават по-голям риск, по-голям шанс за затруднения, тъй като по-големи екипи се отправят към върха, потенциален недостиг на кислородни резервоари и повишен риск от измръзване и дори смърт.

Снимка на огромно задръстване от хора под върха през 2012 г. предизвика призиви за по-добро управление на желаещите и дори ограничаване на броя на издадените разрешителни.

Понастоящем Непал предоставя разрешителни на всички, които кандидатстват, и са готови да платят 11 000 долара за да се качат на върха с височина 8848 метра. Тази година правителството раздаде 378 разрешителни за катерене според отдела по туризъм на Непал. Това надминава предишния рекорд от 373 през 2017 година.

Повечето кандидати за Еверест се нуждаят от помощта на непалски водачи, за да достигнат до върха, което означава, че около 750 катерачи ще преминат по същия път през следващите седмици, когато времето се очаква да бъде най-благоприятно.

И поне още 140 души се готвят да покорят Еверест, използвайки северния път от Тибет, според операторите на експедициите.

Пролетта е най-натовареното време на годината в планината, тъй като ледените ветрове и смразяващите температури са по-благоприятни, отколкото в другите сезони.

Въпреки това сезонът за катерене е кратък, като се очаква изкачванията да започнат през следващите дни. Те обикновено приключват до края на май или първата седмица на юни.

Господарите на планината, елитните алпинисти шерпи, които поставят въжетата на върха за стотици клиенти, които плащат за да се изкачат, в момента чакат за благоприятен прозорец, за да започнат своето изкачване.

Блогърът на алпинизма Алън Арнет каза, че проблемите могат да възникнат в края на сезона поради пренаселеността, когато отчаяни катерачи се отправят към върха въпреки стеснения прозорец.

„Вероятно Непал трябва да постави лимит, подобен на Китай“, каза Арнет.

„Но аз се съмнявам, че Непал някога ще направи това, защото там са заложени твърде много пари и те изглежда не могат да се откажат от бизнеса си, независимо от рисковете“, каза той.

Непал е прибрал над 4 милиона долара само от такси за издаване на разрешителни за Еверест през 2019 година, което е много необходим източник на приходи за страната, лишена от парични средства.

През този сезон в Непал ще има повече жени от всякога, като 76 женски катерачи се опитват да постигнат този подвиг.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Гробището Еверест

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

20 април 1984 г. – Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест

Специален екип от Непал ще почиства Еверест

Една година от изчезването на Боян Петров

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.