Ексхумират останките на Цар Освободител

николай

Руските власти възобновяват делото за убийството на цар Николай II и семейството му в Екатеринбург през 1918 година, съобщава Би Би Си. Тленните останки на редица членове на царското семейство ще бъдат ексхумирани, сред тях и тялото на цар Александър II, известен у нас и в Русия като Цар Освободител, макар и по различни причини.От разследващия комитет, който е държавен орган, обясняват, че ексхумациите са необходими, за да бъде потвърдена самоличността на четирима членове на царското семейство. Делото за убийството беше прекратено през 1998 година.

От Руската православна църква настояват отдавна разследването да се поднови, тъй като някои нейни представители още не вярват, че препогребаните Санкт Петербург тела са на цар Николай II и жена му Александра Фьодоровна.

Цар Николай II, съпругата му Александра, четирите им дъщери – Анастасия, Мария, Олга и Татяна, и синът им – престолонаследникът Алексей, заедно с още четирима придворни, са разстреляни от болшевиките в Русия в отдалечена част на Екатеринбург.

Останките им са намерени през 1993 година. Телата на  Алексей и сестра му Мария, обаче, бяха открити през 2007 година на съвсем различно място, а ДНК тест потвърди, че са те.

Царската двойка и трите им дъщери бяха погребани ритуално на 17 юли 1998 година – в деня на 80-тата годишнина от разстрела. Те бяха обявени за светци през 2000 година.

Новото разследване ще се занимава с останките на четирима Романови – Алексей и Мария, които се пазят в Държавния архив, сестрата на Александра – Елисавета, и дядото на Николай – Александър II, убит през 1881 година.

Едва сега разследващите са получили достъп до тялото на великата княгиня Елисавета Фьодоровна, които се намират в Йерусалим. Те искат да проучат и кървавите петна по шинела на Александър II, загинал при бомбен атентат на руски терористи през 1881 година. Документите от т.нар. „белогвардейско разследване” също ще бъдат разгледани, тъй като те бяха осветени едва преди четири години.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

ЛЮБОВНИТЕ ИСТОРИИ НА АРИСТОКРАЦИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.