Емоции на здравето

щастие

Във всеки един момент от всеки ден, разговорът който се провежда вътре в нас е един от най-важните неща. Това е тихия, често подсъзнателен, и безкраен разговор на емоции – който се провежда между сърцето и мозъка. Вида на емоционални сигнали, който сърцето изпраща към мозъка определя какви химикали се освобождава в тялото ни. Когато чувстваме това, което ние наричаме негативни емоции (гняв, омраза, ревност), сърцето изпраща сигнал към мозъка , който отразява нашите чувства.

Тези емоции са нередовни и хаотични и увеличават нивата на стрес (кортизол) в организмът ни. Този процес се знае, че намалява защитните сили на имунната система и ни прави по-уязвими към всички заболявания.

Точно както нашите сърца изпращат сигнали на хаос, когато чувстваме отрицателни емоции, положителни емоции изпращат друг вид сигнал към мозъка ни, по-редовен, по-ритмичен и подреден.


При наличие на положителни емоции като благодарност, мозъкът отделя много по-различен вид химията в телата ни.

Когато изпитваме чувство за благополучие , нивото на хормоните на стреса в тялото ни намалявът, а хормоните на анти-стареене (DHEA) се увеличават. Това води и до по-стабилна и издръжлива иммуна система която много по-трудно би се предала на всякакъв вид нападения.

Тези резултати са документирани в следствие на проучвания направени от Института Heart Math (IHM ), водеща изследователска организация, базирана в Boulder Creek, Калифорния.

Те показват, че нивата на кортизол в организма може да намалеят със 23% , а нивото на DHEA може да се увеличи с до 100%. Този процент също може да се достигне ако целенасочено изпитваме положителни емоции.

Това изследване показва, че това може да е ключът към нашето здраве. Тоест качеството и вида на нашите емоции (психическо състояние) определят химичните реакции в организма които съответно влияят върху нашето физическо здраве.

инфо: curious.actualno.com

Вижте още:

ВИЖТЕ ЕФЕКТА НА ЩАСТИЕТО И ДЕПРЕСИЯТА ВЪРХУ ТЕЛАТА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.