Етническият произход се разпознава по пръстови отпечатъци

10

Ново антропологично изследване показа, че пръстовите отпечатъци могат да са сигурен метод за разпознаване на етническия произход. До момента по този метод учените са успели да разграничат представители на бялата и черната раса.
До момента бе известно, че възможността за пълното съвпадение на пръстови отпечатъци е едно на 64 милиарда. Това ги прави по-уникални и от ДНК.

Специалисти от университета в щата Вашингтон са провели мащабно изследване относно нов метод за разпознаване на отпечатъците. Сега криминалистите използват именно пръстови отпечатъци за изясняване личността на престъпниците.
Обикновено това става по вариациите на второ и трето ниво. Те се наричат минуции и представляват признаци, уникални за всеки отпечатък. В тях влизат всички прекъсвания и разклонения на папиларните линии на пръстите.

Антропологията от своя страна се занимава най-вече с вариациите от първо ниво –папиларните линии, тяхното количество и разположение. Според учените именно тяхното мащабно разглеждане ще помогне за по-прецизния анализ на пръстовите отпечатъци.

Авторите на изследването взели отпечатъци от пръстите на 243 мъже и жени от САЩ с европейски и афроамерикански произход. Сравнителните анализи на първо и второ ниво не показали разлика между отпечатъците на полов принцип, но отчели такава между расовата принадлежност.

Разликите между европеидната и негроидната раса си личали най-вече по разклоненията на папиларните линии на пръстите – признак от второ ниво.

Откритието ще бъде в изключителна полза за криминалисти за по-точно ограничаване на кръга от заподозрени. Антрополозите ще продължат изследванията, като в бъдеще се надяват да открият връзка между рисунъка по кожата и други антропологически параметри.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

ЗВУКОВАТА ЧЕСТОТА, КОЯТО ТРАНСФОРМИРА ДНК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.