Ето я новата най-дълбока пещера у нас

6

Колина дупка измести от първото място досегашния рекорд пещерата Райчова дупка

Най-дълбоката пещера в България вече е Колина дупка. Със своите – 408 м тя измести от първото място досегашния рекорд от – 397м. на пещерата Райчова дупка в Троянския Балкан.

Това е първата пещера в страната, преминала границата от – 400 м, до момента проучването на дълбините ѝ е отнело 10 години.

„Работата е страшно много и тепърва има да се картира и изследва. Има много места, които не сме изследвали, дори не на дъното, което сме стигнали, а по пътя до там“, казаха спелеолозите от пещерен клуб „Под ръбъ“.

„Принципно мястото не е за любители, там вече е за хора с подготвена физика и психика. Също така и телосложението е много важно. По-едрите хора берат много ядове там“, допълниха от клуба, който има за цел да насърчава и развива спелеологията по всякакъв възможен начин.

Природният феномен Колкина дупка, намиращ се в Понор планина до село Зимевица, община Своге, е от изключително значение за географските представи и идеите за пещери в България.

Според научни изследвания тази пещерна система има потенциал за развитие до – 800 м. денивелация и над 10 000 м. хоризонтални галерии.

Местните знаят за нея от десетилетия. По време на социализма те дори взривили входа ѝ, за да не падат животни там.

Едва през 2007 г група местни пещерняци се захванали с проучването ѝ. След няколко години работа те открили цял нов свят с подземни реки, зали колкото футболно игрище и красиви пещерни образувания.

В пещерата обаче се усеща силно течение, което е знак, че има още галерии.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

ДЕВЕТАШКАТА ПЕЩЕРА – КАКВО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА НЕЯ

Morkadis

В ПЕЩЕРА ЛЕДЕНИКА СЕ СБЪДВАТ ЖЕЛАНИЯ

10 ЖИВОПИСНИ ЕКОПЪТЕКИ В БЛИЗОСТ ДО СОФИЯ

МЕСТАТА В БЪЛГАРИЯ, ЗАРЕДЕНИ С МИСТИЧНА ЕНЕРГИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.