Жив или мъртъв е първият криогенно замразен човек?

Дали хората някога ще измислят технология, способна да съживява мъртъвци?

Д-р Джеймс Хирам Бедфорд със сигурност се надява на това. Той очаква този ден през последните петдесет години, замразен в лаборатория на Alcor Life Extension Foundation.

Джеймс Хирам Бедфорд е американски професор по психология в Калифорнийския университет. Преди смъртта си през 1967 г. той изявява желание да бъде замразен криогенно, така че тялото и съзнанието му да бъдат съживени в далечното бъдеще, когато са достъпни технологиите за това.

Бедфорд страда от рак на бъбреците, който метастазира в белите му дробове. Знаейки, че смъртта предстои, той влага 100 000 долара в съхранение на тялото си.

Когато умира на 12 януари 1967 г., всички обаче са неподготвени. Науката за криониката е нещо почти фантастично, а оборудване за запазване на цели тела няма. Криоконсервацията се използва само за малки тъкани и клетки, като сперматозоиди и яйцеклетки – никога за цяло тяло.

За да изпълни желанията му, медицинската сестра на Бедфорд твърди, че събирала лед от домашните фризери на съседите. След това вика Life Extension Society – група, основана през 1964 г. за насърчаване на криогенното съхрание на човешки тела.

Онова, което следва, е описано от един репортер като леко маниакално представление на местна театрална трупа, събрала се да репетира едва преди седмици.

Екип от „експерти“ пристига и започва да подготвя тялото. Приспособявайки техники от областта на криогенезата, която изучава материали при ниски температури, те инжектират медицински антифриз в кръвта на Бедфорд, докато продължават да изпомпват кислород през кръвната му система, за да минимизират увреждането на мозъка.

След това тялото му е поставено в капсула, пълна със сух лед (около -79 градуса по Целзий), преди да бъде преместено в течна азотна среда при –196 градуса по Целзий, посочва Amusing Planet.

През следващите две години тялото на Бедфорд се съхранява в обект във Финикс, Аризона, след което е преместено в ново съоръжение в Калифорния. Осем години по-късно то отново е преместено, докато синът и съпругата му продължават да се борят с исканията на роднини да бъде размразен.

Цената за запазване на тялото и съдебните битки изчерпват стоте хиляди долара, които Бедфорд е заделил за този малък експеримент. В един момент, разочарован от високата цена на съхранение, синът на Бедфорд мести тялото на баща си в съоръжение за съхранение на храна и периодично пълни контейнера собственоръчно с течен азот.

През 1982 г. тялото на Бедфорд стига до Alcor Life Extension Foundation, където се намира и в момента, но е под въпрос доколко добре е запазено.

При изследване, направено през 1991 г., горната част на тялото и шията, както и ръцете му, са обезцветени и червени, сякаш възпалени от инфекция. Носът му сплескан в резултат на компресиране на плоча сух лед по време на първоначалното замръзване, а кожата на гърдите му е напукана.

Ако Бедфорд някога бъде съживен, той със сигурност ще изглежда като призрак.

Morkadis

Но перспективата за съживяване на замразено тяло е толкова непостижимо далечна, че в научната общност има много хора, които вярват, че дори вдъхването на подобни надежди е неетично.

Дори и ако се направи такъв медицински пробив, е много малко вероятно Бедфорд – със своя груб процес на криогенно съхранение, да може да бъде върнат към живот. Истинският процес, който превръща телесните течности в твърда гелова консистенция без образуването на увреждащи ледени кристали, не е въведен до 80-те години.

Освен това антифризът – диметилсулфоксид, който някога се е смятал за полезен за дългосрочни криогеники – вече не се използва и почти сигурно е повредил мозъка на Бедфорд. Въпреки това, той остава в „състояние, близко до дълбока кома“, се казва в съобщение за пресата, публикувано от Alcor Life Extension Foundation.

„Бедфорд“, гласи то, „понастоящем не е законно жив. Но той не е и мъртъв.“

Технологията, стояща зад криониката, се е подобрила от замразяването на Бедфорд, но все още няма доказателства, че процесът работи.

Но надеждата, че в бъдеще това ще се промени продължава да набира клиенти на трите криогенни центъра в света – Alcor, Cryonics Institute в Мичиган и KrioRus близо до Москва.

Над 300 тела и мозъци понастоящем са замразени, а още 3000 души са сключили договори за подлагане на процеса в бъдеще. Сред тях са предимно американци, следвани от жители на Великобритания, Канада, Австралия и Германия.

инфо: profit.bg

Вижте още:

Има ли живот след замразяването?

Безсмъртието – заветната цел на супербогатите

Има ли живот след замразяването?

Вижте клиниката в Русия, която замразява хора 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.